23948sdkhjf

Nationellt center för hållbar plast växer

Det statliga forskningsinstitutet Rise satsning på hållbar omställning, ökad cirkularitet och fossilfrihet i svensk plastindustri har fått två nya medlemmar.

Sedan tidigare ingår företagen Scania, Stena Recycling, Renova, KB Components, Nordic Waterproofing, BASF, IAC Group, Biesterfeld, Interesting Times Gang och Högskolan i Borås. Nu ansluter även Ikea och Reelab till Nationellt center för hållbar plast.

Nationellt center för hållbar plast är en plattform där företag och organisationer både kan dra nytta av expertis och infrastruktur kopplat till exempelvis material- och produktutveckling, och hållbarhetsanalys men även utbildning, omvärldsbevakning och nätverkande.

– Det är tydligt att hela värdekedjan behöver involveras för att vi ska nå framgångar inom hållbarhet. Att globala företag som Ikea går in som partnerbolag sänder en stark signal till andra produktägare om vikten av samarbete i dessa frågor, säger Fredrik P. Bergfeldt, verksamhetsledare för Nationellt center för hållbar plast på Rise.

- Helhetslösningen är helt klart en nyckelfördel. Vi får tillgång till olika teknologier, materialutveckling och ett stort nätverk av organisationer som alla arbetar med samma frågor. Vi har sedan tidigare en stark relation med RISE och samarbetar aktivt kring en portfölj av möjliga lösningar inom plastområdet, säger Hoang Minh Nguyen, material- och innovationschef för plast och metaller på Ikea.

Företaget Reelab distribuerar råmaterial av återvunnen plast och vd Kristin Nilsson tycker att den största utmaningen ligger i att övertyga plastproducenter om vikten av att använda återvunnen plastråvara.

– För oss är nätverkandet och samarbetet med plastproducenter och produktägare nog det vi ser mest fram emot. När ett center bestående av aktörer från industri, akademi och institut tillsammans påvisar vikten av återvinning så inger det en tyngd som är svår att uppnå på egen hand. Min förhoppning är att det ska bidra till att även mindre företag får upp ögonen för möjligheterna och inser att det finns hjälp att få, säger Kristin Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109