Del 1: Tufft men ännu ingen katastrof: ”Industrin måste hitta nya vägar”

Den 12 februari bjöds delar av den europeiska journalistkåren inom form- och verktygsindustrin till en träff i Polen, inför den kommande mässan Moulding Expo i Stuttgart, Tyskland, i maj. Här deltog bland annat företrädare för olika nätverksorganisationer, inom ramen för metallbearbetning av formverktyg, för att diskutera nuläget och framtiden för branschen. Verkstäderna var på plats för att lyssna.
Florian Niethammer, chef för mässor och events på Messe Stuttgart, ledde med van hand de fyra deltagarna i en paneldiskussion: Markus Heseding (vd för precisionsverktygsorganisationen och mät- och testorganisationen inom VDMA), Thomas Seul (vd för den tyska organisationen för verktyg och formtillverkare VDWF), Bob Williamson (vd för nätverksorganisationen ISTMA World) samt Stephan Berz (vd för nätverksorganisationen ISTMA Europe).
Niethammer inledde med att lyfta det faktum att vi alla står vi inför många utmaningar i dessa dagar.
–Vi ser en pågående lågkonjunktur i den tyska ekonomin relaterad till bilindustrins kris, vi har en övergång till elektromobilitet, eller kanske inte. Vi ser ökade energikostnader och prisdumpning från Asien. Vi ser stigande finansieringskostnader för många företag och vi ser geopolitiska spänningar och en politisk instabilitet. Allt detta leder förstås till en planeringsosäkerhet även för företagen, sa Florian Niethammer.
Samtliga utmaningar har på olika sätt en enorm inverkan på nästan alla industrisektorer, och särskilt på verktygs- och formtillverkningsindustrin, som är en nyckelindustri för all industriell produktion. Första frågan som lyftes i panelsamtalet var därför en fråga om nuläget och vilka utmaningarna i form- och verktygsindustrin står inför.
Markus Heseding inledde med att säga att industrin har det tufft och att affärerna verkligen inte går bra. Han sa vidare att maskinteknikindustrin för tredje året på rad, visar ett negativt resultat. Det är -8 procent lägre jämfört med året innan, och året dessförinnan med -2 procent. Förväntningarna på nästa år är återigen -2 procent, sa Heseding.
För precisionsverktyg är situationen densamma, så även här ligger förväntningarna på minus. Han uppskattar att det senaste året jämfört med år 2023 var -9 procent, vilket är än värre än genomsnittet inom maskinteknik.
– Läget är tufft, men det är ännu inte en katastrof. Det finns en världsomspännande osäkerhet i branschen. Vi säljer färre bilar i Tyskland jämfört med situationen före coronakrisen, och färre bilar betyder att mer än 1 miljon bilar inte längre tillverkas i Tyskland. Så det är en av våra största kunder som har det kämpigt. Den näst största kunden är verkstadsindustrin, och vi kämpar också, så att vara verktygsmakare för tillfället är inte en dans på rosor, tyvärr. Det görs fortfarande affärer. Det finns fortfarande företag som gör bra affärer, men antalet företag som det går bra för är låg sa han.
Han uppskattar att cirka 25 procent fortfarande gör bra affärer, medan de andra 75 procenten kämpar för att inte gå till insolvens och konkurs.
Näste företrädare, Thomas Seul, valde att inte titta så mycket tillbaka i backspegeln.
– Alla vet var problemen finns. Jag vill hellre se framåt och in i framtiden. För mig är det viktigt att vi i Europa samlar alla våra kompetenser för att hitta nya vägar för att hitta nya affärer. Hemligheten med ett bra verktyg ligger i konstruktionen, i tillverkningen och i den smarta tillverkningen. Vi måste göra verktygsföretagen och tillverkningen av verktyg mycket effektivare. Vi måste tänka framtid, finna egna lösningar och ta dessa hela vägen fram själva, sa Thomas Seul.
Stefan Bertz (vd för ISTMA Europa), inledde med att säga att Europas verktygsmarknad är under press. En stark, iskall vind blåser i ansiktena på verktygsmakarna. Detta är tydligt, sa han.
– Verktygsindustrin drivs till stora delar av fordonsindustrin. De flesta länder som Portugal, Italien och Tyskland är beroende av denna. Vi behöver nya fordonsmodeller, men sedan 2019 har världen förändrats totalt. För ungefär två år sedan togs ett stort steg in i elbilarna, men sedan dess har det rullat bakåt och de konventionella bilarna kommer ombord igen. Så det råder förvirring. Nya modeller flyttas, projekt avbryts, och detta skapar en hel del problem i verktygsindustrin, sa Bertz.
Bob Williamson (vd för ISTMA World) lyfte avslutningsvis bilden av den globala form- och verktygstillverkande industrin och gav en situationsbeskrivning av läget.
– Sett till världssituationen så tror jag att det beror väldigt mycket på var i världen man befinner sig. Kina har för första gången svårigheter, vilka är kopplade till världssituationen. Landets ekonomi är byggd på att stödja världsmarknader, internationella marknader, och de måste komma till insikt att varje nedgång på dessa marknader kommer att påverka deras egen position negativt, sa Bob Williamson.
Han påtalade att dynamiken ser olika ut i olika delar av världen. I Tyskland har vi en åldrande, krympande befolkning, medan den afrikanska kontinenten har en ungdomlig, växande befolkning, vilket gör att teknologier måste tillämpas på ett annat sätt.
– Världen är generellt sett i kris på grund av bristen på kvalificerad arbetskraft. I Sydafrika finns ett överflöd av ungdomar som vill utbilda sig och komma på tåget, vilket kommer att skapa en annan dynamik som kan påverka ens marknader ytterligare negativt. Men kanske skulle detta i stället kunna vara källa till arbetskraft, avslutade Williamson.