23948sdkhjf

Morphic köper ScanWind AS och får order på vindkraftpark i Arjeplog

Morphic Technologies har träffat avtal om förvärv av 80 procent av den norska vindturbintillverkaren ScanWind Group AS. Företaget har även erhållit en order på 10 vindkraftverk till Uljabuouda vindkraftpark i Arjeplogs kommun.

ScanWind tillverkar och marknadsför vindturbiner från 3,5 MW och större, speciellt utvecklade för vindklass IEC 1 och 2, extrema vindlägen och krävande klimat, såsom kustnära lägen och offshorelägen. Förvärvet innebär att Morphic breddar sin produktportfölj inom segmentet vindkraft och öppnar för nya helt nya marknader. ScanWinds turbin är konstruerat utifrån maximal produktion, hållbarhet och tillförlitlighet. Principen utgår från samma bas som för ett vattenkraftverk, vilka är kända för sin höga tillgänglighet och låga servicebehov. Turbinen ger ett överlägset förhållande mellan elproduktion och vikt. Den låga vikten är avgörande för lönsamheten, i synnerhet offshore. Genom förvärvet etablerar sig Morphic i ett snabbväxande vindkraftsegment med en teknologi som har stora konkurrensfördelar bland annat genom hög tillförlitlighet, effektivitet och kraftfull produktionskapacitet. - ScanWind är ett välskött företag med en unik teknik som breddar vår befintliga produktportfölj inom vår verksamhet storskalig vindkraft. Dessutom kompletterar och effektiviserar våra verksamheter varandra även produktionsmässigt, säger Jonas Eklind, vd för Morphic Technologies. 

 Förvärvet möjliggör avsevärda synergier, främst kring utveckling och försäljning, men även vad gäller sourcing av komponenter och produktion. Flera av nyckelkomponenterna i ScanWinds vindkraftverk kan incourcas och tillverkas i Morphics produktionsanläggning i Filipstad och torn kommer att tillverkas i fabriken i Kristinehamn. Vindkraftparken skall anläggas på Uljabuoudafjället i Arjeplogs kommun. Parken tas i drift hösten 2009 och färdigställs 2010 Den totala årsproduktionen bedöms till 80 GWh, vilket motsvarar el till cirka 4 000 eluppvärmda villor. 

Uljabuouda är ett pionjärprojekt och är den första stora anläggningen som byggs i ett arktiskt klimat. Risken för isbildning ställer stora krav på driftssäkerhet och teknologi. 

 - Vi har, efter en lång tid av utvärderingar, valt vindturbiner av fabrikat WinWinD. Det är turbinernas tekniska uppbyggnad och konstruktion som bäst klarar de krav vi ställt för projektet. Uljabuouda kommer att utgöra en viktig referens för kommande vindkraftparker och i projektet kommer ett viktigt utvecklingssteg för vindkraft i arktisk miljö att tas. Skellefteå Kraft har planer för ytterligare vindkraft i fjällnära miljöer där Blaiken med 100 vindkraftverk är det största. För närvarande pågår arbete med tillståndsprocesser och möjlig byggstart är planerad till 2011-12, säger Anders Järvelä, Affärsområdeschef Elkraft på Skellefteå Kraft. Morphic satsar vidare på kompletta energisystem 
Den fortsatta expansionen inom vindkraftutbyggnaden är för Morphic ett strategiskt led i bolagets pågående investering i kompletta energisystem där Morphics kunder erbjuds kontinuerlig elproduktion med hjälp av bränslecellsteknik. Morphics utrustningen kan på ett kostnadseffektivt sätt lagra förnyelsebar vindel samt erbjuda bibehållen elförsörjning även då det är vindstilla eller blåser för mycket för säker elproduktion från vindkraftverken. Tekniken lämpar sig väl för såväl små som stora liksom för enskilda eller större parker av vindkraftverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078