23948sdkhjf

Jätterobot från Fanuc

Fanuc lanserar sina senaste produkter på en japansk mässa i april varje år och visade därför inte upp några direkta nyheter på Jimtof. Men spektakulär var i varje fall jätteroboten M2000iA/1200 "Super Heavy Payload Robot" som ingår i i-serien. Enligt Fanuc är den just nu världens starkaste och klarar en last på upp till 1200 kg, vilket tidigare krävde två synkroniserade robotar. Räckvidden är 4,1 meter.

Modellen M2000iA/900L har längre arm med räckvidden 4,7 meter och klarar en last på 900 kilo. Eftersom 900L når 6,2 meter vertikalt kan den till exempel användas för att lyfta hela bilkarosser istället för att man utnyttjar någon specialbyggd lyftanordning. Robotarna styrs med senaste versionen av R30iA och de senaste kontrollfunktionerna kan användas. Arbetsstycken behöver till exempel inte vara positionerade.


Fanuc demonstrerade bland annat CO2-lasern C6000i-model B som utförde "one shot piercing" med hög lasereffekt på 6 kW och finskärning med "pulse output command" på 7 kW. Skärförmågan hade förbättrats med tio procent jämfört med föregångaren C6000i-model A, enligt Fanuc. I rostfritt 1 mm stål skär den nya maskinen 30 m/min. Den nya versionen klarar även tjockare material och har, jämfört med A-modellen, förbättrat kvaliteten på skärytan med 40 procent i 12 mm stål. Dessutom sägs processtabiliteten vara bättre.


Robodrill visades i förbättrade varianter liksom flera uppgraderade versioner av Fanucs mjukvaror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078