23948sdkhjf

Trampbilar ger bättre företag

Genom att sätta ihop en trampbil lär man sig tänka på nya sätt.- I Trampbilsfabriken är det inte trampbilen som är viktig utan processen som kan förändra ditt tankesätt – det handlar alltså inte om att sätta ihop bilen så snabbt som möjligt. Insikterna man får kan appliceras på i stort sett vilken verksamhet som helst, förklarar Torbjörn Engberg, vice vd, JMAC.

Inte bara tillverkande företag. Leanprocessen kan förbättra och rationalisera organisation, flöde inom alla typer av verksamhet. Kommuner, landsting, sjukvård, skolor osv kan förbättra sina organisationer. Ja du kan till och med använda Lean ditt eget hem, hävdar Mikako Lago-Lengquist, chefskonsult, JMAC.


-För hur ser det ut i ditt kök. Är allt på rätt plats i besticklådan? undrar hon med en uppfordrande blick.


Svaret på den frågan är förstås nej.


JMAC Scandinavia invigde i slutet av september Skandinaviens första Lean Training Center i Innovatum Teknikpark i Trollhättan och firade samtidigt tioårsjubileum med 200 gäster på chefsnivå från hela Norden. Allt från kommuner och landsting till tillverkande företag.


När Verkstäderna kommer på besök är verksamheten i full gång: I verkstadsrockar och med svarta gummihandskar arbetar inbjuden ledningspersonal koncentrerat med att sätta ihop små gula och blå trampbilar.


Längre bort i lokalen är en grupp i vita rockar intensivt sysselsatta i logistikworkshopen ‘effektivare supply chain genom synkroniserade flöden’.


- Den är en helt ny workshop som vi testar för första gången på våra inbjudna. De ska leverera material i ett flöde från leverantör till kund. Det är väldigt visuellt. Man ser snabbt vad som inte fungerar, som en låda eller material som kommit på fel plats.


Då och då stoppar flödet upp genom någon avvikelse och ett genomträngande tjut hörs från en siren.


- Då måste cheferna agera, och de springer snabbt, ler Mikako Lago-Lengquist.


- Vi testar verkligen folk här. Testar gränserna. Och det tycker många är roligt – chefer som inte gjort något praktiskt på länge. De ser problemen som deras egna operatörer ställs inför.


- Under invigningen har vi plockat ut godbitar ur vårt program och kör korta demoversioner som tar några timmar att genomföra istället för normala två dagar. Det har funnits gott om tid för mingel och diskussioner eftersom de flesta inbjudna har likartade problem och vill gärna utbyta erfarenheter.


- Intresset för våra utbildningar är väldigt stort, berättar Mikako Lago-Lengquist. Mer nu när det är dåliga tider då många passar på att utbilda sig inför en uppgång på marknaden. Vi har allt från stora utbildningsprogram till små. En del företag har förståeligt nog ont om pengar och det går därför också att göra mindre, begränsade insatser genom att träna sina produktionsledare eller chefer hos oss. Lean börjar hos ledningsgruppen i ett företag – om inte ledarna förstår går det inte att förankra och genomföra Lean i organisationen.


Träning av materialflöde, i två andra rum servicedelen plus forskning och utveckling med målnedbrytning. Ska vara som en stor hel fabrik på alla olika plan.


- Det här är första gången vi tar hit kunder och kör helheten. Förut har vi kört trampbilsmonteringen fast bara i begränsad omfattning.


Deltagarna får i trampbilsavdelningen arbeta med flöden – tränas i att bygga upp elementblad för att därefter montera och demontera. Vartenda element i hur man bygger en trampbil ingår; hur man exakt sätter dit ratt, hjul, styrstag osv. för att förstå hur viktig varje detalj är för att nå hög och konstant kvalitet.


Sedan bygger de upp stationer med standardoperationsblad och ser till att materialet kommer på rätt ställe.


- Sedan triggar vi igång det hela genom att förändra förhållandena lite grand. Det kan vara att minska antalet stationer, att problem kommer in som att material tar slut osv – precis vad som sker i verkligheten. Ledarskapet tränas i att agera på rätt sätt när problemen uppstår.


- Ett mål med träningscentret är att kunna testa gränser som företagen inte kan pröva hemma. Finessen med trampbilstillverkningen är att den är en så allmängiltig metod för att göra ett flöde mer effektivt.


- Metoden går att applicera på nästan vilken verksamhet som helst, inte bara verkstad, säger Mikako Lago-Lengquist.


- JMAC:s mål är att hjälpa företag att få till en långtgående bestående förändring, att minska lagernivåer, eliminera materialbrister, öka servicegraden, skapa utjämning och minska kostnader i hela värdeflödet, förklarar Torbjörn Engberg.


- Oc

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078