23948sdkhjf

Grön verkstadsindustriell forskning får 100 miljoner

Verkstadsindustriell forskning för bortåt 100 miljoner kommer att bli verklighet sedan KK-stiftelsen ställt sig positiv till en ansökan från Högskolan Väst i Trollhättan. Många industriföretag ställer upp på satsningen. Grön teknik ska skapa uthållig svensk verkstadsindustri.
KK-stiftelsen finansierar forskning framför allt vid de nya högskolorna och universiteten. Stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft och att främja samverkan mellan näringsliv och akademi. I sitt besked till Högskolan Väst skriver KK-stiftelsen att den forskning som redan bedrivs på högskolan inom området är mycket stark och att den har en kraftfull koppling till industrin. Beslutet betyder att KK-stiftelsen kommer att inleda förhandlingar med högskolan om ett forskningsprogram som ska pågå i sex år.
- Det här är jätteviktigt för oss och ett bevis på att det långsiktiga arbetet med både profilering och fokusering och att skärpa den akademiska spetsen har gett resultat, säger Lars Ekedahl, rektor på Högskolan Väst.
Ett stort antal företag med betydande exportframgångar står bakom satsningen. Exakt hur många miljoner som de inblandade företagen, KK-stiftelsen respektive Högskolan Väst kommer att skjuta till avgörs i de kommande förhandlingarna. (Företagen har gett förhandslöften om sammanlagt 63 miljoner och Högskolan Väst om 12. Sökt belopp hos KK-stiftelsen är 36 miljoner. Det blir tillsammans 111 miljoner, men KK-stiftelsen anser att forskningsområdet bör begränsas och fokuseras, vilket gör att det troligen blir fråga om ett något lägre sammanlagt belopp i slutänden.) Företagen kommer huvudsakligen att bidra genom att ställa upp med arbetsinsatser och utrustning. Allra mest har Volvo Aero i Trollhättan lovat satsa.
- Att ha tillgång till spetskompetens inom områden som är viktiga för oss på så nära håll är väldigt värdefullt, säger Johan Vallhagen på Volvo Aero.
Ledare för den forskargrupp på Högskolan Väst som ska genomföra forskningsprogrammet är Per Nylén, professor i produktionsteknik. Den sexåriga finansieringen betyder mer arbetsro för gruppen.
- Det gör det möjligt att bygga upp långsiktiga forskningssamarbeten med företag där vi tillsammans med större frihet kan definiera vad som är viktigt att satsa på, säger Per Nylén.
Exempel på vad forskningen kan komma att handla om är termiskt sprutade skikt som till exempel används för att skydda delar av flygplansmotorer mot hetta. Med hjälp av nya typer av skikt kan bränsleekonomi förbättras och utsläpp minskas. Ett annat exempel på forskning gäller nya svetsmetoder som gör att man kan svetsa i lättviktsmaterial, något som också minskar energiförbrukning i olika typer av fordon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078