23948sdkhjf

Kund i montern hos Ahlsell Maskin

Skyltar med texten Sverigepremiär fanns på flera maskiner i Ahlsell Maskins monter på Tekniska mässan. I montern hade man också tagit ett nytt grepp – en av Ahlsells kunder, Vrena Mekaniska Verkstad, hade bjudits in för att berätta om vad man kan göra med maskiner från Ahlsells.
Bland Sverigepremiärerna fanns flera bandsågar från Kasto, bland annat den vertikala sågen A2 samt den större, horisontella Evo A3x4. Båda är sågar för stålkapning hos till exempel större grossister i stålbranschen. Kasto Evo är en en maskin för högkvalitativ sågning, avsedd för masstillverkning av sågade detaljer – både solida detaljer, rör och profiler.
– Även sågarna är numera cnc-styrda. Cnc-styrning har ju funnits länge i verktygsmaskiner, men nu blir det allt vanligare i sågar, något som givetvis ökar precision och kvalitet, säger Anders Elfving, vd för Ahlsell Maskin.
Anders Elfving betonar också säkerheten i Kastos sågar, som givetvis följer gällande EU-regler.
– Men man ser ju ibland sågar i drift som absolut inte uppfyller säkerhetskraven och som skulle kunna orsaka stora skador om något händer.

Dämpar vibrationerna

Men trots Kastos båda Sverigepremiärer vill Anders Elfving framhålla en annan Kastosåg – som dock inte hade Sverigepremiär – nämligen den i montern utställda Kasto AC4. Den är inte ny för Sverige, men det är en utveckling med ny teknik som ökar produktiviteten. Det nya är KFC, Kasto Performance Cutting.
– Det är en teknik som dämpar vibrationerna i maskinen, vilket gör den väldigt tyst och ökar livslängden. Dessutom är den betydligt bättre ur arbetsmiljösynpunkt, säger Anders Elfving.
Bland Sverigepremiärerna fanns också en svarv från italienska Biglia – fast den premiären ligger faktiskt lite framåt i tiden och kommer inte förrän i vår. Det är en svarv i mellanstorlek med 7 000 varv på motorspindeln.
Hur ser då marknaden ut just nu för Ahlsell? Anders Elfving:
– Det går uppåt! Vi märker att det har vänt och oktober var den bästa månaden hittills för oss under 2010.

Kund i montern

Ahlsell hade emellertid tagit ett annorlunda grepp i sin monter genom att bjuda in en av sina kunder, legotillverkaren Vrena Mekaniska Verkstad i Bettna.
– Meningen är att vi ska vissa vilka avancerade detaljer som kan tillverkas i Ahlsell-maskiner, säger Vrenas vd Hans Erik Olsson.
– Jag fick förfrågan från Ahlsell om jag ville vara med och jag tyckte att det var ett kul grepp. Det är alltid bra att få synas.
En produkt som visades var en aluminiumbalk, tillverkad för en "stor svensk kund". Närmare detaljer ville nämligen inte denna "stora svenska kund" lämna ut. Hemligheterna i balken hade också dolts väl.
– Men det vi kan visa är ändå ett bevis på att vi klarar avancerad bearbetning!

Ökat intresse

Även Hans Erik Olsson märker av en konjunkturuppgång:
– Ja, intresset från marknaden har ökat. Vi har fått flera nya beställningar och många har hört av sig om att de tänker komma med nya order. Vi har bra beläggning i verkstaden fram till semestern.
– Så vi är väldigt optimistiska och tror att vi snart är på topp igen. Och vi har nästan lika många anställda igen som före nedgången.
– Vi har själva investerat ganska rejält på sista tiden. Vi började faktiskt redan när det började gå dåligt, det är ju då man ska satsa. Men nyligen har vi fått hem ett par nya fräsar och vi har beställt ett arborrverk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062