23948sdkhjf

Limnng av textil

En läsare frågar: För limning av textil över ett hål söker vi ett lim som inte ger limgenomslag. Vi vill alltså inte att limmet ska synas på andra sidan. Finns det några sådana lim?
Åke Dolk svarar:
Textil består i stor utsträckning av plastfiber. De bör betraktas som den plast fibrerna består av. Även vid limning av textil är det nödvändigt att limmet väter den aktuella fibern. Naturfibrer som bomull, silke och ylle har ofta genomgått olika former av behandling, vilket gör att de inte alltid är så naturliga.
Ett problem vid limning av textil är att limmet måste väta fibern, men inte väta runt om denna. Limappliceringen får därför stor betydelse. Ett sätt kan vara att tillämpa "indirekt limpåföring". Limmet appliceras i ett jämnt, lagom tjockt skikt på en plan yta, av t ex glas. Textilen doppas därefter i detta skikt och "plockar upp" lagom mycket lim.
Även screentryckning lämpar sig för applicering av lim på textil. Detta förutsätter dock ett lim som inte stelnar för fort i screenen. Möjligen kan ett vattendispergerat lim användas.

Limgenomslag

Ett annat sätt att undvika "limgenomslag" kan vara att använda att mycket trögflytande lim. Väljer man ett lim som "rinner långsammare än det stelnar" hinner inte limmet väta runt fibern. Det kan vara lämpligt att prova med en högviskös, fukthärdande MS-polymer. Limmet bör då appliceras i ett jämnt skikt på den andra ytan – inte på textilen!
Enklast är nog kanske att använda ett lim som sprejas på. Det finns ett antal sådana lim i sprejförpackningar.
Kanske går det också att använda en dubbelhäftande transfertejp. Här måste man göra ett lagringsprov i något förhöjd temperatur (lämpligen 40-50 grader C). Tejpen är ju en trögflytande vätska som aldrig stelnar. Det kan finnas en viss risk att tejpämnet på sikt "blöder igenom".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064