23948sdkhjf

Siemens lanserar automationsportal

Verkstäderna har pratat med Mikael Kraft, Siemens Industriautomation, om företagets nya TIA Portal.
Du säger att detta är er största automationsnyheten detta sekel, det låter det?

– Hittills detta sekel får vi väl gardera oss med, men visst tycker jag att vår Totally Integrated Automation, TIA, Portal, sätter en ny standard för produktivitet och ökar konkurrensfördelarna i industrin.
TIA Portal är basen i all programvaruutveckling från Siemens. Det ger användaren en enhetlig navigering och ett konsekvent arbetssätt oavsett vilka funktioner i TIA Portal man använder. Exempelvis kan hela automationssystemets alla enheter och nätverk nu konfigureras i ett enda gemensamt verktyg.

Tio år bakåt
Alla, är det sant?

- Ja, i alla fall så länge det gäller Simatic S7 vilket åtminstone innebär tio år tillbaka. Projektnavigering, bibliotekskoncept, dataadministration, projektlagring, diagnostik och online-funktioner är standard och är enkla att använda i den gemensamma plattformen TIA Portal. En enhetlig miljö för programvaruutveckling medför hög effektivitet för alla automationsprojekt och består av programmerbara styrsystem, HMI-enheter och drivsystem. Dessutom behöver all dataadministration för PLC-parametrar, block, taggar eller meddelanden nu endast anges en enda gång.

Cykeln dammar
Så nu kan man ställa undan cykeln och stanna vid datorn?

Till stor del. Det är lätt för användarna att hitta data och programblock
i hela automationsprojektet genom att man använder ett projekttäckande korsreferenssystem.
Genom att användaren helt enkelt drar och släpper en tagg från den programmerbara PLCn, exempelvis signalen för en I/O-modul (input/output) till bilden för en HMI-enhet. Taggen tilldelas direkt inom HMI-enheten och en anslutning mellan styrsystemet och HMI skapas automatiskt i bakgrunden utan att det krävs någon manuell konfiguration.

Även paneler
Men TIA Portal är inte bara programvara?

- Nej, i och med lanseringen av TIA Portal släpps också ny hårdvara. Till exempel nya Comfort Panels som sätter en helt ny prestanda och nivå i operatörspanelsegmentet. Samt även nya funktioner för S7-1200 som Profinet I/O-controller och nya kommunikationskort för Profibus master kommunikation med S7-1200.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.503