23948sdkhjf

Control för tjugofemte gången

Besökarna på årets upplaga av mätteknikmässan Control kan utom det heltäckande utbudet av över 900 företag också se fram mot flera övergripande arrangemang inom fyra teknikområden.
Det är inom datortomografi, nollfelsproduktion, beröringsfri mätteknik och kvalitetssäkring inom medicinsk teknik som man kan lyssna, känna och lära om "state-of-the-art". Arrangörer bakom tre av dessa områden kommer från den tyska branschforskningsorganisationen Fraunhofer, som även i år finns i hall 1 och visar exempel på den utveckling som drivs på de ca tjugo anslutna instituten.
Datortomografi i industriella tillämpningar är alltså ett område. Besökare vid 2010 års mässa kommer kanske ihåg den industrianpassade tomograf, i storlek som en shoppingkorg, som man då visade upp som ett exempel på projekt. På årets mässa ska särskilt behandlas datorstöd för att bearbeta och utvärdera data från tomografi.
Inom området nollfelsproduktion ligger i år tyngdpunkten på det stöd som kan fås för kvalitetssäkring genom bildbearbetning och optisk mät- och kontrollteknik.
Beröringsfri mätteknik får en separat utställning på 350 m² i hall 1.
Kvalitetssäkring inom medicintekniken och de speciella kraven för detta behandlas i en gemensam monter för ett stort antal aktörer på området. Även här går man in på användning av t ex beröringsfri teknik. Den montern finns i hall 7 och har nr 7420/7530.

Ny produktlinje från Renishaw
En världsnyhet av "måste ses"-klass presenteras på Control: Equator, en ny produktserie från Renishaw. Bäst kan vi beskriva den som en snabb koordinatmätmaskin, men uppbyggd på ett sätt som mest för tankarna till pick-and-place-robotar av typ Flexpicker och liknande, alltså med en lätt och styv parallellkinematisk konstruktion med tre armar som bär fram en prob mot ett mätobjekt.
Pressmaterialet talar om låga kostnader och unik i konstruktion och arbetssätt genom att den klarar mycket snabb jämförande mätning i högproducerande produktionslinjer. Equator sägs vara utvecklad i samarbete med företag inom fordons-, flyg- och medicinsk industri, med sikte på enkelt handhavande vid anpassning till nya produkter eller vid kalibrering. En knapptryckning ska räcka för att på sekunden byta program vid växling mellan olika detaljer, och en Equator kan därmed klara mätbehoven för flera maskiner.
Inkluderat i en Equatorleverans är en rack för upp till sex olika prober av typ SP25 för koordinatmätmaskiner. Med en integration till en produktionsmaskin kan mätresultaten föras åter till maskinens styrsystem för en adaptiv styrning av offsetvärden.

Hakmått i kolfiber
Kordt GmbH har tagit fram ett stort instrument med precision för tusendelsmätning. Det ingår i företagets serie Cordameter med instrument för stora mått, se bilden. Det är byggt i kolfiber och möjliggör en mätning som varit svår att utföra med precision men öppnar?nu möjligheter för att bättre styra produktionen.
Kordt har sin monter i hall 7 och välkomnar de som vill testa
mätinstrumentet till monter 7404. Kordt representeras av Nyli i Uddevalla.
Bland nyheterna hos Hexagon märks en familj prober för laserskanning. CMS 106 skapar punktmoln vid elementmätning i koordinatmätmaskiner mot tunnväggiga produkter som plåtdetaljer eller vid friformsmätning och reverse engineering. CMS 106 kan användas i Hexagons serier Global, Mercury, Alpha, Delta, Lambda och Bravo och öppnar då för helautomatisk drift av systemen, genom att inga komplicerade inställningar eller parametrar behövs. Precisionen sägs vara hög: noggrannheten är ± 20 µm. Med valbar bredd på laserlinjen kan man mäta både stora ytor och små, isolerade element.
CMS 106 mäter på vitt skilda typer av materialytor: maskinbearbetade, halvfabrikat, pressade, smidda, gjutna, lackade metall, sandkärnor, kolfiber, plast, lera, gummi, trä och keramik. Den är också kompatibel med flera probeväxlare för multisensormätning.

På Controlmässan ska också presenteras CMS 108, vilken är samma typ av prob, men anpassad för användning med mätarm.
Hos Hexagon visar man även tre uppgraderingar inom produktfamiljen Optiv: multipla mätmaskiner av alla slag.
Nytt inom linjen Optiv Classic är först två modeller 321 GL och 321 GL tp som bygger på en stabil granitbas och passar i produktionsmiljö. 321 GL har visionsensor och 321 GL tp dessutom en berörande Tesastar-probe med växlare, vilket gör den till ett första steg mot multisensorteknologi inom produktlinjen Optiv.
Den tredje modellen , Optiv Classic 453 har större mätområde och medger högre bordsbelastning, upp till 60 kg. Den kan utrustas med olika sensorer och berörande givare med probeväxlare.

Rundhet och ytor hos Taylor Hobson
Talysurf PGI 3D Optics är ett nytt instrument för mätning av ytor på optik från 2 till 200 mm diameter och ska visas på Control. Användning i produktion av detaljer för kameror, telefoner, bluerayspelare m fl tunga och dyra prylar. En ny rundhetsmätare i det mindre storleksområdet ska också premiärvisas.
Hos Nikon Metrology kan vi se mätmaskiner, mätarmar, laserskanners, visionsystem och mycket mer.
En nyhet är LC60Dx, en helt digital CMM laserscanner, vidareutvecklad från LC60D CMM laserskanner.
Den stora förbättringen för LC60Dx är högre precision, vilket resulterar i ett typisk MPEp värde av 7 mµ enligt EN ISO 10360-5.
Detta gör att skannern närmar sig nogrannheten för taktila mätningar, men fångar samtidigt 75 000 mätpunkter per sekund.
Genom att skapa en mängd mätpunkter, digitaliserar LC60Dx tillförlitligt frihandsformer och stöder mycket noggrann mätning av geometriska element.
LK Scandinavia i Stockholm är generalagent för Nikon Metrology i Skandinavien.

Kompakt 8,4 tums mätdator
En ny generation av Marposs “Merlin" kommer att presenteras på Control mässan. Det är främst behovet av utökad möjlighet till nätverksanslutningar och överföring av mätdata som klaras med den nya “Merlin Plus". Som tidigare används Bluetooth-teknik för att ta emot mätsignaler från anslutna mätverktyg. Givetvis kan givare anslutas direkt med kabel t ex via EasyBox givarinterface, som finns för HBT, LVDT, Digimatic, termoelement m m, eller den nya GagePod där olika givartyper kan blandas i fyrgrupper.

Operativsystemet i Merlin har bytts till Windows XP för det bättre nätverksstödet.
Med Merlin Plus är det enkelt att samla in mätdata från trådlösa mätverktyg och lagra dem på central server via Ethernet eller trådlöst nätverk.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094