23948sdkhjf

Pullmax både flyttar och stannar

Pullmax flyttar i höst sin tillverkning från Hisings Backa till Belgien. Istället ska försäljning- och serviceorganisationen i Skandinavien utökas. Det är resultatet av det nya samarbetet med tidigare konkurrenten, belgiska storföretaget LVD, vars produkter efter ett nära 30-årigt upphåll, nu ska återlanseras på den skandinaviska marknaden av Pullmax .
Text och foto Per Bergbom

Den som varit med i branschen ett tag minns förmodligen LVD, som var ledande leverantör av kantpressar fram till slutet av 80-talet, då en ekonomisk kris fick deras svenska agent att gå omkull.

- Företaget har sedan dess letat efter lämplig svensk representant. Våra diskussioner med dem har pågått länge, men först i slutet av februari blev avtalet klart, förklarar Pullmax VD och delägare Torwald Olsson.

Samarbetet innebär också att Pullmax får tillgång till LVDs vittomspännande nät av försäljningsbolag i 20 länder och agenter i yttreligare 30, Pullmax ska också marknadsföra LVDs stora produktsortiment i Skandinavien. LVD å sin sida får nu tillgång till Pullmax topprodukter: bland annat de världsunika stansmaskiner som klarar 75 mm slaglängdbockningshöjd.

- Vi har haft svårt att hantera toppar och dalar i orderingången på ett bra sätt. Samarbetet löser det problemet eftersom vi flyttar produktionen till deras stora anläggning i Belgien.

- Det är egentligen fel av tala om LVD som en tidigare konkurrent eftersom vi bara delvis har liknande produkter. Istället kompletterar vi varandra så att vi får ett betydligt bredare utbud, förklarar Torwald Olsson.

- Eftersom samarbetet är så färskt har vi inte hunnit utbilda oss på deras produkter. LVD har bland annat en unik och intressant teknik, Easy Form, för att säkerställa rätt vinkel vid bockning. De har också ett väldigt brett laserprogram som också innehåller enklare instegsmaskiner, något som saknats på den svenska marknaden. Det gör att även mindre företag, som inte velat satsa på high end-utrustning, kan börja använda laser.

-Ser man 10-15 år tillbaka så var stansmaskiner standard i verkstäderna. I början på 2000-talet var det laser man skulle ha. De sista 5-6 åren har stansmaskinen vunnit tillbaka terräng eftersom den nu klarar flera förädlingssteg. De nya stansmaskinerna är många fall enklare att integrera i automationslösningar än lasrar.

-Det beror bland annat på att stansmaskiner skapar en luftspalt på ca 5 mm runt den utstansade plåtbiten. Det gör att det är lätt att lyfta ut denna för vidare transport. Lasern däremot, skär med en 0,1 mm bred ljusstråle. Skär man därför med laser detaljer ur en 3-5 mm tjock plåt uppstår lätt en ”kärvande byrålådseffekt” när den utskurna biten ska lyftas ut, och det skapar störningar i produktionsflödet, förklarar Rolf Ekblad, teknik-, support- och säljansvarig.

Flytten till Gullegem i Belgien är planerad att ske efter sommarupphållet. En del av personalen som arbetar i produktionen i Hisings Backa utanför Göteborg erbjuds vidareutbildning till servicetekniker eller säljare. Viss produktutveckling ska även i fortsättningen ske i Sverige.

- Eftersom vi bygger ut service- och underhållsorganisationen kraftigt så behövs mer folk, särskilt som vi också framöver ska ta hand om LVDs maskiner i Skandinavien, säger Rolf Ekblad.

Han påpekar att vad som blivit allt viktigare den senaste tiden, är service och eftermarknad.

- Idag får inte maskinerna stå stilla ens en enda dag. Därför gäller det att för oss ha ett utbyggt servicenät med dels lokala tekniker som finns i närheten av kundkretsen, dels en helpdesk-funktion. För närvarande har vi två personer som via telefon svarar på frågor och ger support. De ska bli fler.

- Många maskiner är idag uppkopplade mot internet, så våra tekniker kan härifrån via nätet gå in i dem för att ställa diagnoser, uppdatera mjukvaror och till och med, till viss gräns, köra maskinerna oavsett var i världen dessa befinner sig. Förutsättningen är naturligtvis då att alla säkerhetsmoduler är i funktion så att inte operatörer befinner sig inom den farliga zonen.

- Teknikerna kan via nätet följa maskiners arbete i full produktion och se vad som eventuellt krånglar och sedan ge förslag på lösningar.

- Den här servicen har vi kört i ett par år och vi bygger successivt ut den eftersom kunderna uppskattar den. Alla som har internetuppkopplade maskiner har köpt det här servicepaketet. Det är bra för oss alla; vi slipper skicka ut folk om problem kan lösas per telefon eller via nätet, och servicen sker snabbare. En uppdatering av en maskin via internet kan oftast göras medan kunden har lunchrast. När han är tillbaka är systemet igång igen, berättar Rolf Ekblad.

- Vi räknar med en väsentlig volymökning eftersom vi ska serva också LVD:s maskiner. Därför kommer vi att behöva mer personal. Till en början lär vi upp vår nuvarande servicestab på LVDs produkter och kan också vidareutbilda våra montörer. Dessutom vill vi ta in några trainees utifrån.

Framgångarna i världen för Pullmax stansmaskiner ligger i deras förmåga att kunna göra så mycket mer än att stansa.

-Med en uppbockningshöjd på 75 mm kan du göra kompletta färdigbockade detaljer som t ex lådor, fästelement och liknande i en operation. Den totala bearbetningstiden och genomloppstiden förkortas drastiskt när man kan utföra flera operationer i samma maskin. En reduktion på 75% är inte ovanlig, anser Torwald Olsson.

-Med avancerad PCU (Punch Control Unit) mjukvara kan maskinen utföra en mängd olika bocknings- och formningsoperationer som traditionellt alltid gjorts i en kantpress. Minskar man antalet operationer och färdigställer detaljerna så långt som möjligt i stansmaskinen, kan detaljernas förädlingsvärde oftast ökas.

Det går att göra formningar som gälar, knockouts, försänkningar med hög precision. Förutom standardformning går det att bocka ända upp till en höjd av 75 mm. Bockarna kan utföras i alla vinklar, även på detaljer som inte är placerade i rät vinkel på plåten, eftersom maskinen kan rotera bockningsverktyget i alla vinklar.

Fästen, elektronikchassis och liknande detaljer kan helt färdigproduceras istället för att man efter stansningen måste utföra ytterligare operationer i andra maskiner. Dessutom kan Pullmatic 720/520 utrustas med ett helautomatiskt gängverktyg. Genom att använda kragformning i material upp till 3mm uppnås samma gänghöjd i tunnplåt som vid användning av gängmuttrar.

- En formad gänga har dessutom högre hållfasthet än svetsmutter, menar Rolf Ekblad.

FAKTA Pullmax:

Pullmax AB i HisingsBacka Göteborg producerar avancerade stansmaskiner och systemlösningar och har mer än 50 000 maskiner installerade i världen. Produktionssystemet är uppbyggt så att produktionen i små och stora serier kan vara helt kundorderstyrd med korta genomloppstider, något som bidrar till lägre bundet kapital.

Företagets stansmaskinsmodeller P720 och P520 kan direkt i maskinen bocka upp till 75 mm. Maskinerna har en unik design med verktygsväxlare som tillåter indexering av alla verktygen 360 grader och möjlighet till utökning av verktygskapaciteten. Maskinerna kan obemannat och automatiskt producera 24 timmar om dygnet.

Stansning, gradning, gängning, formning och även bockning kan ske i samma arbetsmoment. Stansmaskinernas samtliga verktyg är fritt indexerbara i stanshuvudet. Alla verktyg når därmed över hela plåten. Bakom stanshuvudet sitter det roterande verktygsmagasinet som gör det enkelt att byta verktyg. Pullmatic 720 kan hantera 3000 x 1500mm stora plåtar, Pullmatic 520 2500 x 1250mm.

HISTORIA:

1938 var Pullmax en del av ESAB, men bryts ut och bildar eget bolag under namnet AB Elektrosvets.1959 ändras namnet till Pullmax AB. Under 60-talet är man bland de första i världen att börja tillverka NC-maskiner.1983 etablerar företaget sig i Storbritannien som blir en av de största marknaderna.1991 köper Karolin Gruppen I Skellefteå Pullmax.1993 startas sälj och servicebolag i Chicago.

1994 bildas KMT-Gruppen, bestående av Pullmax och andra svenska bolag.1998 introduceras KMT på börsen. 2004 lanserar Pullmax ett nytt stansmaskinkoncept med stora möjligheter att forma och utföra bockning och gängning direkt i maskinen. 2006 köper Avalon Plus AB Pullmax från KMT. Pullmax lanserar kombimaskin laser/stans.Torwald Olsson köper in sig som delägare i Pullmax. 2008 startar man ett sälj- och servicebolag i Coventry, Storbritannien - Pullmax Ltd.

FAKTA LVD:

LVD Company nv har ett vitt produktutbud inom plåtbearbetning. Företaget etablerades 1952 med kärnverksamheterna stansning, laserskärning, bockning och avancerad programvara för processintegration. Företaget var först med att introducera en PC-baserad styrning för kantpressar och är ledande på marknaden inom adaptiv bockningsteknik och anpassade lösningar.

Konceptet är, oavsett det handlar om kantpressar, gassvetsar, laser- eller stansmaskiner, att man delar upp dessa i tre nivåer: instegsmaskin, mediummaskin och high-endmaskin. Instegsmaskiner tillverkas i Kina och säljs till största delen i Asien. Tillverkning sker förutom i Belgien även i USA och Slovenien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125