23948sdkhjf

Stopptid minskade med upp till 55 procent

Seco Tools i Arboga har i tre år mätt stopptider på sina verktygsmaskiner. Under dessa år har stillestånden minskat med upp till 55 procent.
Seco Tools i Arboga köpte Axxos Stopptidssystem till fyra av sina verktygsmaskiner 2008. Då som en del i förbättringsarbetet som inletts året innan. Seco kallar detta för LIFE, Little improvement from everyone.

- Genom stopptidssystemet fick vi definitiva siffror på maskinstoppen. Dessa var betydligt större än vad vi tidigare subjektivt hade upplevt dem som, säger Jens Krisat, koordinator inom Seco Tools i Arboga.

- Faktum är att vi inte hann vidta några förbättringsåtgärder innan stoppen minskade med tio procent. Det räckte med att alla visste att nu fanns det mätmöjlighet.

När man så satte igång med att systematiskt förbättra processerna, så minskade stoppen med 55 procent på den maskin där man nått längst.

Nu har företaget 30 licenser av Stopptidssystemet och kan se att investeringen var rätt satsat för det hjälper oss att sparar både tid och pengar i form av slöserier och förluster i verksamheten.

- Den stora förbättringen hos Seco Tools är inte unik. De flesta vi pratar med tror att de har en hög tillgänglighet och att de utnyttjar maskinerna väl. Men mätningar visar med få undantag att detta inte är sant. Stopptiderna är mycket större och genom att se vilka förluster man har i produktionen kan man ofta höja tillgängligheten snabbt och med små medel och därmed producera mer med samma resurser, säger Clas Gunnarsson, VD på Axxos Industrisystem.

Systemet visualisera stopptider, stopporsaker och nyckeltal som bland annat visar tillgänglighet och anläggningsutnyttjande. Med hjälp av de 30-tal standardrapporter som medföljer kan Seco Tools visualisera dessa nyckeltal och i detalj studera vilka störningar som inträffar och vad de kan bero på. I systemet har operatörerna möjlighet att skriva kommentarer till varje enskilt stopp som inträffar och har de dessutom en idé för hur stoppet helt hade kunnat undvikas eller inte ske så ofta, kan de skriva in förbättringsförslag kopplat till stoppet.

När systemet infördes på Seco Tools var det paneler med operativsystemet Windows CE som användes och en avskalad version av stopptidssystemet. För nya maskiner används PC-paneler med fullversion av systemet och i dagarna ska det sättas upp en tv-skärm i anslutning till hörnan där förbättringsmötena hålls. På tv-skärmen ska det visas statistik ur stopptidssystemet i realtid, vilket innebär att Seco Tools kommer kunna se om maskiner är i drift, om de står still, varför de står stilla och hur länge de stått stilla, samt tillgängligheten det senaste dygnet.

Av Peter Bergqvist

Fakta Axxos

Axxos med kontor i Jönköping Axxos startades 1980 som en enskild firma, 1987 ombildades företaget till aktiebolag. Företaget har i dag två produkter: Axxos Stopptidsuppföljning och Axxos Kalibrering .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078