23948sdkhjf

Vad som menas med PS-smältlim

En läsare undrar vad som menas med PS-smältlim.


Åke Dolk svarar:

PS står för pressure sensitive, vilket är den amerikanska benämningen för tryckkänsliga lim = tejp (tape). PS-smältlim är alltså tejplim i form av smältlim. Limmet brukar ofta vara en ”kladdig klump” i en form av silikonbelagt papper. Numera finns limmen också i granulerad form, belagda så att de inte klibbar ihop, eller i små ”klibbfria kuddar”.

Tanken med dessa lim är att materialet smälts och i smält form appliceras på en yta som man vill göra självhäftande. Det finns ett stort utbud av lim i denna grupp, med olika klibbighet i kallt tillstånd.

Tillämpar man principen ” att aldrig välja hårdare lim än nöden kräver ” så kan dubbelhäftande tejp vara ett möjligt alternativ. Tejper har ofta akryatbaserade häftämnen. PS-smältlimmen är vanligtvis baserade på elastomerer och hartser. Man kan förvänta sig sämre värmebeständighet för PS-smältlimmen än för en akrylatbaserad dubbelhäftande tejp. Det finns dock PS-smältlim som skulle kunna användas upp till cirka 50-60oC, utan att ”rinna ur fogen” och som inte blir spröda vid -30o C.

(Ett mer kvalificerat alternativ till PS-smältlim är de ljushärdande tejplimmen. De är flytande tills de belyses med UV-ljus. ”Då övergår de till att bli akryltejp”

Förutsatt att ytorna är plana lämpar sig dessa lim utmärkt för screentryckning. Screen-ramen tillverkas för det önskade mönstret, med en maskgrovlek som anpassas efter den fogtjocklek man vill ha. Belysningstiden räknas i sekunder.)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.595