23948sdkhjf

Luftfria limfogar

När man limmar större ytor av material som är täta blir det rätt mycket luftblåsor i fogen. Detta uppstår ofta både när man använder flytande härdlim och dubbelhäftande tejper. Men det finns metoder för att undvika detta.


En läsare frågar:

När man limmar större ytor av material som är täta blir det rätt mycket luftblåsor i fogen. Detta uppstår ofta både när man använder flytande härdlim och dubbelhäftande tejper. Finns det något bra sätt att undvika detta?



Åke Dolk svarar:

Redan blandningen av ett 2-komponentlim innebär en risk för luftinneslutning. När komponenterna blandas så följer vanligtvis stora mängder luft med. Man kan då evakuera limblandningen i en vakuumklocka.

Det kan vara svårt att få ut all inblandad luft. Evakueringen förbrukar också en del av limmets brukstid, så att man kan använda limblandningen under kortare tid.

Principiellt sätt är det bättre att evakuera limmet innan blandningen startas. Då blandas ingen luft in i limblandningen. Till detta krävs en vakuumklocka med en omrörare inuti och en hållare för blandningskärlet. Detta är dock inte så svårt att åstadkomma.

Många lim finns förpackade i dubbelpatroner. Genom att blandningen då kan ske i ett s. k. "static-mixer-rör" blandas ingen luft in i limmet.

Vid själva limspridningen riskerar man också att stänga in luft i ytan och att återigen blanda in luft i limmet, t ex vid rollning.

Ett sätt som brukar resultera i välfyllda limfogar är att applicera limmet i en ”pöl” på mitten av materialet och efter att det andra materialet lagts ovanpå, sakta pressa samman detaljerna. Detta resulterar dock i mycket lim utanför fogen, om hela ytan ska limmas.

Ett sofistikerat sätt att åstadkomma luftfri laminering, av måttligt stora ytor, är att använda en ”vakuumlamineringsutrustning”. En sådan blir man nog tvungen att bygga själv för den aktuella applikationen. Det hela skulle kunna beskrivas som ett ”skokartonglock” av tjock aluminium- eller stålplåt. Lockets kant måste täta mot underlaget. På halva höjden inne i locket sätts en elastisk gummiduk fast. Sätter man locket på plats kommer det att bildas två kammare, åtskilda av gummiduken. Dessa båda kammare ansluts – separerade – till en vakuumpump.

Vid limning lägger man skivan på plats i limmet – utan att trycka fast den. Anordningen sätt sedan över limstället. Därefter evakueras luften i båda kamrarna. När evakueringen pågått några minuter, efter att maximalt undertryck uppnåtts, stängs kranen till den övre kammaren. (En liten pysventil krävs på den övre kammaren.) Gummiduken kommer då att sugas ned och pressa plastskivan ned i limmet. Undertrycket måste sedan hållas tills limmet härdat (om det är ett härdlim man använder). Använder man ljushärdande lim, på transparenta material, kan den underliggande skivan vara av tjockt glas. Belysningen kan då ske underifrån.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063