23948sdkhjf

Rengöring med vatten

Tvättning i vatten är ett säkrare och bättre sätt att åstadkomma rena ytor, än med lösningsmedel. Vattnet skall då tillsättas med ett ytspänningsnedsättande medel. Som exempel på medel som används i hushållet kan nämnas "Ajax" och maskindiskmedel.
En läsare frågar:

Blir det lika rent om man tvättar i vatten som i lösningsmedel?



Åke Dolk svarar:

Hur rent blir det med lösningsmedel? Lösningsmedel är bra fettlösare, men det finns många föroreningar som de inte löser, - t ex salter och tvålar. Dessa kan ofta utgöra en mycket större risk än olja och fett

Tvättar man i att lösningsmedel, så får man en allt större koncentration av lösta föroreningar i lösningsmedlet. Resultatet blir en yta, som inte är garanterat ren, med avseende på limning.

Krafterna som möjliggör adhesion räcker maximalt 0,5 nanometer. När lösningsmedlet avdunstat blir fettet/oljan kvar på ytan. När överstiger beläggningen 0,5 nm?

Ytorna kan naturligtvis också vara förorenade med annat än fett och oljor. (Fett är inte nödvändigtvis det som stör limningen mest.) Salter och tvålar, som lösningsmedlet inte löser, blir också kvar.

Tvättning i vatten är ett säkrare och bättre sätt att åstadkomma rena ytor. Vattnet skall då tillsättas med ett ytspänningsnedsättande medel. Som exempel på medel som används i hushållet kan nämnas "Ajax" och maskindiskmedel.

Det kan kanske inte vara så lätt att ”se” skillnaden i funktion mellan lösningsmedel och vattentvättmedel. Man skulle kunna se vattentvätt som på bilden nedan.

Rent vatten tillsätts med tvättmedel (pirayor). Pirayorna är allätare och äter sig snabbt in till benstommen (ren yta). De äter endast en gång var (bildar föreningar med föroreningen). Tvättningen går som regel fortare i varmt vatten och med bearbetning (t ex diskborste). I en tvättutrustning med ultraljud blir metoden mycket effektiv.

Sköljning måste sedan ske i rent vatten (annars limmar man mot ”torkad fisk”). Helst ska sista sköljningen ske i avjoniserat vatten, för att undvika kalkrester på ytan.

Det finns ett stort antal företag och produkter för denna typ av rengöring.

Det kan upplevas som besvärligt, att vara tvingad till att hålla baden varma, - speciellt om man inte har kontinuerligt behov av rengöring. Det finns emellertid också biologiskt nedbrytbara produkter, som kan användas i vid rumstemperatur, i koncentrationer från 5 till 100 %. Det betyder att man kan "ha ett bad stående" och använda det vid behov. Behandlingstiden är 1-10 minuter, beroende på grad av nedsmutsning. Produkten kan användas genom doppning, högtryckssprutning eller "manuellt" och är avsedd för alla metaller och plastmaterial.

Vid tvättning av metaller bör man försäkra sig om att det inte bildas ”icke önskvärda oxider” på ytorna. Lämpligt är att utarbeta lämplig behandlingsprocedur tillsammans med företag i branschen.

Avfettar man detaljer, som skall limmas med anaeroba lim ("låsvätskor"), bör man först prova limningsresultatet, innan man inför det i produktionen. Några av dessa rengöringsmedel har visat sig kunna störa härdningen för anaeroba lim.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078