23948sdkhjf

I skärpunkten av vetenskap och verkstäder

Svensk akademi och svenska verkstäder måste mötas. Det gäller inte minst de 90 procent av Teknikföretagens medlemmar som har färre än hundra anställda. Det underströk alla tre arrangörer under ett seminarium på Lunds Universitet.
De tre arrangörerna Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen och Lunds Tekniska Högskola lyckades locka ett tjugotal mindre industriföretag till Maskinhuset vid Lunds Universitet för en seminariedag på temat Effektiviserad Produktion.

– Detta är den svaga länken, att få ut kontakt mellan universitet och verkstäder. Och framförallt att bibehålla kontakterna, sade professor Jan-Eric Stååhl innan han släppte fram Teknikföretagens nya vd Åke Svensson. Hans power point-föreläsningen drog igång, och en världsbild på Europa och Asien lyste på whiteboarden.

– Det mesta som händer i världen sker utanför Sverige. Vi är helt beroende av en fri handel på en öppen marknad. Där finns våra kunder och våra konkurrenter, sa Åke Svensson

– Men det gäller att ligga i framkant för framtidens teknik. Vi måste vara bättre, vår framtid ligger i att vara konkurrenskraftiga, för vi kan inte slå kineserna i att vara fler, vi kan inte utexaminera lika många civilingenjörer som de gör.

Från den utgångspunkten gick han in på dagens underförstådda ämne – att blanda vetenskap och verkstäder. Att blanda industriföretag och akademi.

– I skärpunkten av dessa kan ny framgång och nya idéer födas.

För att belysa det behovet ytterligare, visade Åke Svensson en serie bilder från Ådalen till att McDonalds etablerades i Kina. Årtal på det senare? Svar: 1990. Och bara från 1990 till idag, två decennier senare, har det hänt så otroligt mycket så otroligt fort.

– Tekniken av idag är väsenskild från den som gällde för tjugo år sedan.

För att svensk industri ska hänga med pekade Åke Svensson bland annat på två punkter Teknikföretagen jobbar med:

• villkoren på arbetsmarknaden måste vara konkurrenskraftiga

• skolungdomar måste bli intresserade av att forska och jobba inom industrin, och svensk utbildning måste vara i världsklass

Vad gäller det senare berättade Åke Svensson först en god nyhet: Utbildningsnivån i svenska teknikföretag visar idag på att anställda med treårig gymnasiebakgrund har stigit med 54 procent mellan 1993 -2007. Han följde upp det med en dålig nyhet: Skolungdomarnas intresse för NO och matematik sjunker från sex år till det att de fyller 16 år.

– Hur ska vi behålla intresset? Vi måste få upp det, det måste vara coolt och kul att jobba inom industrin. Jag tycker själv mitt liv är kul, och det har jag min tid som pluggande på Teknis i Linköping att tacka för.

Teknikspanarna, Teknikcollege och kampanjen Sveriges häftigaste sommarjobb är tre av de projekt Teknikföretagen är med och driver för att bygga upp intresset. Och apropå sommarjobb:

– Ett av mina första sommarjobb var på Saab, sedan blev jag anställd där, efter att ha läst till civilingenjör i Linköping. Jag har sedan dess varit Sabb trogen, fram till att jag blev utsedd till vd på Teknikföretagen.

Efter Åke Svensson anförande följde flera av de mer lättsmälta teorierna kring produktionseffektivisering. Alla representanterna från företagen lyssnade noga och ställde nyfiket frågor. Vad som framförallt intresserade åhörarna var att börja mäta sin produktion – hitta nyckeltal för hur och var flödet i produktionen kan effektiviseras genom rätt investeringar. Dagen avslutades med en labbförevisning av ny energieffektiv värmebehandlingsteknik.

Av Torbjörn Hallgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095