23948sdkhjf

Lean med jämnt flöde på Trimble

Strax utanför Stockholm tillverkar amerikanska Trimble totalstationer utifrån Lean Production. – Produktionslinan ska ha ett jämnt flöde, därför har vi en taktstyrd flödesproduktion, säger Maria Bergqvist, ansvarig för produktion och logistik.
Danderyd. Trimbles Sverigekontor har ligger i Danderyd, där man utvecklar och producerar totalstationer och scanners. Drygt 200 personer arbetar inom produktion, utveckling och administration. Optiska mätinstrument förändrar världen. I dag går det att mäta utan speciella reflexmål upp till 2 000 meter, exempelvis i öppna dagbrott. Totalstationer kan användas för att styra schaktblad och positionera grävskopan. Vältar har försetts med GPS för att kunna packa underlaget effektivare. Vidare är det möjligt att med hjälp av tekniken mäta produktion, kvalitet och andra för entreprenören viktiga parametrar. Det är till exempel möjligt att få information när det är dags att byta olja, sköta service och uppdatera mjukvaror.

Anammar snabbt ny teknik

Trimble erbjuder även verktyg för att övervaka projekt. Globalt räknar företaget med att 10-15 procent av maskinentreprenörerna tillämpar maskinstyrning.

– Skandinaviska maskinentreprenörer anammar snabbt ny teknik och är största användarna av maskinstyrning, säger Robert Jung vid utvecklingsavdelningen.

Bullrigt, dammigt och smutsigt? Glöm det. Tillverkningen av totalstationer sker i en tyst, fräsch och ren miljö där alla de hundratals ingående komponenterna sätts samman och kontrolleras i en till stora delar automatiserad process . Trimbles underleverantörer är utspridda på många olika håll i världen. För att säkerställa kvaliteten i Trimbles produkter ställs stora krav på alla leverantörer.

Pris, kvalitet och leveransprecision är parametrar i det kvalitetssystem som Trimble ställer krav på ska finnas hos tillverkarna och är en naturlig del av inköpsverksamheten.

– Regelbundet besöker och kontrollerar vi leverantörernas kvalitetssystem, säger Maria Bergqvist, ansvarig för produktion och logistik.

– För nya produkter utförs utfallsprover så det finns resurser och kapacitet för en viss kontroll av inkommande material.

Bygger egna produktionsverktyg

Dagens totalstationer med en mängd funktioner är uppbyggda av många olika moduler och komponenter. Ett dussintal olika stationer krävs för att tillverka en totalstation. Den flödesorienterade produktionen inleds med förmontering, vilket innebär att större detaljer och större enheter, till exempel längdmätarmoduler sätts ihop.

– Uppdelningen underlättar produktionen i slutmonteringen som blir mer effektiv och lättare uppfyller de krav på Lean Production vi arbetar efter, säger Maria Bergqvist.

Lean Production är lika med att produktionslinan ska vara balanserad efter och ha ett jämnt flöde efter ett visst tidsschema.

– Vi har enstycks tillverkning och arbetar med en taktstyrd flödesproduktion. En taktstyrd flödesproduktion innebär att alla stationer ska ta lika lång tid så att vi får en balanserad lina, säger Maria Bergqvist.

Arbetssättet innebär också effektivare tillförsel av ingående material och koll att processen uppfyller satta kvalitetskrav.

– Vi arbetar med att minska transport och kommunikationsvägarna i produktionen genom att skapa logiska produktionsflöden.

Trimble arbetar med Leans metodik och verktyg inom produktionen i Danderyd

– En effektiv metod för att skapa ordning och reda är 5S, som vi tillämpar. Man skapar en gemensam standard på arbetsplatsen, var sak på sin plats, håller rent med mera.

Det som man vill uppnå är grunden i lean, att minska slöseri av tid och resurser.

– Vi arbetar med ständiga förbättringar och använder olika verktyg såsom Six sigma och Kaizen för att driva våra projekt, säger Maria Bergqvist.

En central pusselbit i produktionen är montage av optiska underenheter och detaljer som kräver en ren miljö, precision och speciella verktyg. Några verktyg för att tillverka totalstationerna finns inte att köpa på marknaden utan Trimble har en egen avdelning som utvecklar och bygger produktionsverktyg.

– Verktygen som till stora delar ska automatisera framför allt test och verifiering innehåller mycket mjukvara som vi utvecklar själva, säger Fredrik Gylesjö, ansvarig för produktutveckling.

Fria mätytor

På Trimble finns även en separat grupp som arbetar med att förbättra arbetsinstrumenten, arbetsmomenten samt utrustningen för underhåll och kalibrering. Svensk vargavinter eller kuwaitisk sommarvärme? Instrumenten kan användas i båda klimaten. Alla instrument verifieras i temperaturkammare i extremtemperaturer (+50 ned till -20 grader C) under en flertimmarscykel med mätning på ett flertal mål som är placerade runt om i produktionslokalerna. Temperaturtest ingår i slutkontrollen för totalstationerna, där det checkas att avståndsmätaren och vinkelmätaren verkligen fungerar. Företagets hus i Danderyd har också tillgång till externa fria mätytor, vilket innebär att det inte finns några höga hus i närområdet. Två våningar upp i huset går det att testmäta upp till 2 400 meter. 7 kilometer till Lidingö Vattentorn och 10 kilometer till Kaknästornet är sträckor delvis används till verifieringstester. En realitet möjlig genom överenskommelse med kommunen om att det inte ska byggas så att mätningarna störs.

– Det är viktigt att ha möjligheten att mäta på längre avstånd, säger Bertil Kjellberg vid Kvalitetsavdelningen.

Centrallager

Efter avslutad kontroll förses totalstationerna med serienummer och packas sedan i en transportväska. Nära kunderna i Sverige men ändå inte. Destinationen är centrallagret i USA (Dayton) och Holland (Ersel, dit alla Trimbles tillverkade produkter världen över skickas. Beställningarna kombineras där efter kundernas önskemål, exempelvis efter vilken typ av applikationsmjukvara och/eller sensorkonfiguration som kunden beställt.

Av MONICA ALMGREN
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078