23948sdkhjf

Rationaliserat cam-arbete: Verktygsdata sluter kedjan

Nu byggs de sista länkarna samman i kedjan för utvecklingen av en datorstödd beredning med enkel hantering av verktygsmått m m. Sandvik Coromant är sammanhållande när geometristandarden ISO 13399 nu arbetas in i verkstadsindustrins cam-system.
Programmering (cam) och t ex simulering av kollisionsrisk vid produktion kräver att man kan ge sina datorsystem en bild av hur det sammansatta verktygets geometri ser ut. Från spindelkona via eventuella adaptrar eller bommar, till verktygshållaren och vändskäret eller det solida hårdmetallverktyget.

- En verktygsleverantör som vill skicka verktygsdata, till en programmerare i ett verkstadsföretag i en sådan form att data är användbara för hans cam-system som används för olika verktygsmaskintyper, möter sådana mängder av varierande krav, att en standardisering blir den enda lösningen, förklarar Mats Allard som är ansvarig för Sandvik Coromants avdelning för Virtuell Bearbetning och som håller i företagets utveckling av de tjänster och mjukvaror som behövs i området.

Mats förklarar vidden av problemen:

- Det finns globalt idag mer än 100 verktygstillverkare som vill betjäna minst 50 leverantörer av cam-system med verktygsdata som även ska kunna användas av omkring 200 tillverkare av vardera en bred flora typer av verktygsmaskiner.

Verktygstillverkarna säljer också sina skärverktyg och hållare m m till storleksordningen en miljon sluttillverkare, som alla behöver digital information kring verktygen för att kunna programmera sina verktygsmaskiner på ett säkert och kostnadseffektivt sätt.

- För att kommunikationen till och inbördes mellan alla dessa parter ska kunna fungera, krävs att beskrivningen av data följer en standard. Det insåg man redan för tio år sedan, och lösningen blev att ISO-standarden 13399 togs fram och i slutet av 2007 kunde den fastställas. Det har sedan krävt oerhört mycket arbete att omvandla verktygskataloger till den digitala versionen, där enbart geometrin för ett verktyg kan kräva kanske femton parametrar.

Många företag har medverkat i denna utveckling, både bland verktygstillverkare, styrsystemtillverkare och verktygsmaskintillverkare.

En viktig grupp företag i sammanhanget är förstås tillverkare av cam-system, vilka tidigt var med och specificerade vad som erfordrades för att kunna hämta hem verktygsinformation digitalt på ett enkelt sätt.

Databank för alla

För att tillhandahålla alla data som behövs för ett verktyg under beredningsarbetet har Sandvik Coromant utvecklat en lösning kallad TLS, Tool Library Services. TLS är en mjukvara som innehåller bibliotek, där verktygsdata kan lagras även från andra tillverkare än Sandvik Coromant. Det är möjligt tack vare den standardiserade lösningen och också en förutsättning för att TLS ska få acceptans på marknaden.

I TLS kommer man som nämnts att lagra geometriska data, men även grafiska bilder i 2D och 3D.

I systemlösningen för beredningsarbetet hos den enskilde användaren kommer vi att finna Tool Library Services lätt åtkomlig för de cam-program som används, se bilden. Verktygsdata levereras in från olika verktygstillverkare och lagras i TLS.

Produktionsberedaren kan nu bygga virtuella sammansatta verktyg med ledning av data från TLS, och använda dem för att ta fram verktygsbanor och t ex köra kollisionssimuleringar.

Ett viktigt manuellt kontrollmoment måste dock finnas kvar: mätningen av verktygslängd i förinställningsutrustning, påpekar Mats Allard.

Och när…

Vi frågar förstås Mats Allard när vi kan få se de första tillämpningarna ute hos en innovationsbenägen användare:

- Diskussioner pågår med både cam-leverantörer och användare, och vi hoppas kunna presentera system i provdrift i sommar och under EMO, säger Mats Allard.

Av Stefan Hallberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078