23948sdkhjf

Förfalskade lager ett växande problem

Förfalskade lager är ett växande problem för lagertillverkare och deras kunder. SKF och tillverkarnas intresseorganisationen WBA (World Bearing Association) har därför trappat upp kriget mot förfalskarna genom samarbete med tull och polis i flera olika länder. Nyligen lanserades en global informationskampanj för att uppmärksamma kunderna på problemet.
Förfalskade industriprodukter har blivit en storindustri i många länder världen över. Det är också länge sedan förfalskningar bara gällde konsumentprodukter som billiga Lacoste-tröjor, Rolex-klockor eller cd-skivor. Många industriprodukter och reservdelar förfalskas och säljs som original – något som kan få oerhört stora konsekvenser. För lagerbranschen, men framför allt för kunderna som drabbas, är förfalskningsindustrin ett allt större problem.

Förfalskade lager säljs som original, i originalkartonger, utan att kunderna är medvetna att det är förfalskningar de köper. SKF försöker komma till rätta med problemet, dels genom samarbetsorganisationen WBA, dels med egna initiativ. Företaget har t ex upprättat tre antiförfalskningscentra i världen – i Sverige, USA och Asien – där man bedriver aktiv spaning på förfalskarna.

– Det sker allt fler beslag i världen, konstaterar Stefan Lundin, som hos SKF arbetar med att bekämpa förfalskningsindustrin.

Även i Europa

Stefan Lundin betonar att förfalskningar inte bara dyker upp i Asien, något som är en allmän uppfattning.

– Nej, de finns över hela världen. Det har förekommit flera stora beslag av tull och andra myndigheter också i Europa, även i Sverige!

Hur går då förfalskarna till väga? Det kan röra sig om ren nytillverkning av lager som paketeras i kända lagertillverkares boxar och säljs som original. Ibland har försäljarna köpt in lågprislager för att paketera om och ibland kan det faktiskt röra sig om original – äldre lager som fräschas upp för att ge sken av att vara nya.

– Antingen det rör sig om förfalskade, lågpris- eller äldre lager finns det ju stora risker med dem. Det säger sig självt att noggrannheten inte är den bästa med dessa lager. Är det ett företag som kräver toleranser på µm kan det bli katastrof. Vid kritiska tillämpningar kan förfalskningar framkalla livsfara.

Stefan Lundin berättar om ett turkiskt företag som köpte ett nytt lager till en stenkross. Lagret var förfalskat och hela krossen stannade och blev obrukbar efter bara några timmar…

– Kunden som köper dessa lager ser inte skillnaden mellan äkta vara eller förfalskning. De köper dessutom lagren oftast till ordinarie pris i tron att de är original.

Organiserad brottslighet

Försäljningen av förfalskningarna kan gå till på olika sätt. Det kan vara företag som skaffar ett företagsnamn och webbsidor som starkt påminner om originalet – kunden tror helt enkelt att det är en äkta adress det är frågan om. En del säljs också genom icke auktoriserade återförsäljare.

– Det förekommer att förfalskningar säljs genom försäljare som inte har förstått att det är frågan om förfalskningar, men i regel vet de vad det är för produkter de har att göra med, säger Stefan Lundin.

– Det är oftast organiserad brottslighet som ligger bakom förfalskningsindustrin. Vi vet att det förekommer att de använder sig av barnarbete. Förfalskningsindustrin är smutsig och i hög grad ett etiskt problem!

Aktiv spaning

Hur arbetar man då mot förfalskningsligorna? SKF deltar bland annat i WBAs kampanj som går ut på att uppmärksamma kunder och myndigheter på problemen och få dem att inse farorna med förfalskningar; att falska produkter kan vara ett hot mot säkerheten.

Dessutom deltar SKF, liksom andra tillverkare, aktivt i spaningarna efter förfalskare. Där man upptäcker förfalskare samarbetar man med tull och polis för att kunna få fast dem.

– Det är viktigt att komma till rätta med denna brottslighet. Visst handlar det till en del om att skydda varumärket SKF, men det viktigaste är att skydda kunder och konsumenter från de säkerhetsrisker som kan uppstå, säger Stefan Lundin.

Han tillägger dock:

Man kan ju se det från den ljusa sidan också – det finns marknadsandelar därute som kan tas tillbaka!

Mer information om kampanjen finns på webbplatsen www.stopfakebearings.com.

Av Lars Erik Brandt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.657