23948sdkhjf

Ingen normal verkstad

APM i Värnamo är en av landets ledande på kontrollutrustningar, 5-axlig fräsning och friformsmätning. - Vi är inte någon normal mekanisk verkstad. Vi har helt andra kunder, helt annan teknik, säger Peter Sandén, vd och ägare.
- Här finns inga enskilt spektakulära maskiner. Istället är det den totala helheten; lång erfarenhet och högteknologisk utrustning som gör att bilindustrin och andra gärna anlitar oss för formfräsning och tillverkning av kontrollfixturer.

Från början sysslade företaget med att mer eller mindre manuellt tillverka trämodeller. Sedan 80-talet flyttades fokus till bilindustrin.

- Idag har vi bättre utrustning och mer samlat kunnande än de verktygsföretag som tidigare låg i framkant.

- Det beror på att vi är så fokuserade på bilbranschen. För att hänga med tvingas vi ligga i bräschen när det gäller cad/cam-system, fräsmaskiner, mätmaskiner, iso- och miljösystem. Så idag räds vi inte konkurrens från något land i världen när det gäller kvalitet och expertis.

Ett mått på teknikhöjden är att företag i England och Irland gärna vänder sig till APM.

-I de länderna erbjuds inte så avancerad teknik som vår.

Att ständigt ligga i teknikens framkant har inneburit investeringar på ett par miljoner årligen de senaste 5-6 åren.

- Men nu är vi såpass kompletta att vi kan ta det lugnt ett tag med nya investeringar. Det blir i så fall utbyte av maskiner framöver, vi har inte plats för fler utan att bygga ut.

Nyligen har man avslutat ett fixturprojekt där APM ansvarat för ca 75 fixturkonstruktioner och tillverkning av drygt hälften av fixturerna. Kund: ett stort bilföretag.

Faktaruta APM:

APM August Pettersson AB i Värnamo, startade 1925 som ett modellsnickeri. Idag sysslar företaget med avancerade kontrollfixturer, CNC-fräsning och CMM-mätning för verkstads- och plastindustrin.

Kunder är främst bilindustrin och dess underleverantörer, bl a Volvo Cars, Pilkington Automotive och Sapa Components. Förutom i Sverige finns kunder även i England, Irland, Tyskland och Finland samt Kina.

Företaget har 18 anställda och en årsomsättning på ca 23 miljoner.

Tillsammans med partnern Holje Mekaniska i Olofström, konstruerar och producerar man kubmoduler för sampassning och kvalitetssäkring samt tillverkar fåstycksdetaljer i plast, aluminium och stål.

Maskinpark: 5-axliga maskiner med arbetsområden från 800 - 3000mm. Två mätmaskiner av portaltyp med hög noggrannhet och mätområden upp till 2600mm.

Konstruktion och ytmodellering i Catia V5 och Tebis. CAM-beredning i TEBIS på 5 olika stationer. Konstruktionen i Catia, på 5 olika stationer. För verifieringen 2 DEA-maskiner med PC-Demis mätmjukvara.

Dessutom utför man 3D-scanning och ytmodellering, s k reversed engineering, för tillverkning av fixturer, modeller och verktyg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078