23948sdkhjf

Hermanders skaffar trycksvarv

Hermanders AB i Töreboda har investerat i en ny trycksvarv från tyska Leifeld Metal Spinning AG, som i Sverige representeras av TL Maskinpartner.
Maskinen, en Leifeld ’heavy-duty spinning machine’ typ SC310 har ett helt nytt styrsystem från Beckhoff som är anpassat till Leifelds produkter och dess olika processer. Det är en kraftig och stabil maskin som kan trycka upp till 30 kN i bägge axlarna. Maskinen klarar att hantera en plåt med en diameter upp till 1 000 mm och en godstjocklek upp till 6 mm beroende på material (aluminium 6 mm, stål 5 mm, rostfritt 3 mm). Maskinen har ett dubbavstånd på 1 200 mm och har en totalvikt på cirka 9,5 ton. Leverans till Hermanders sker under hösten.

Hermanders kommer tillsammans med TL Maskinpartner och Leifeld att visa denna maskin på Blech Nordic 4-7 oktober 2011 i Stockholm, en specialmässa inom plåtformning i anslutning till Tekniska Mässan.

Trycksvarvning går i korthet ut på att en plåtskiva under rotation pressas mot ett verktyg. Samtidigt som materialet formas kan godstjockleken ändras vid behov. Schablonmässigt brukar man säga att trycksvarvning är konkurrenskraftig i serier upp till cirka 10 000 detaljer per år. För vissa, mer komplexa, produkter är metoden att föredra även för betydligt större serier.

Att forma plåt till färdiga komponenter är Hermanders specialområde. För att producera detaljer med runda, rotationssymmetriska och relativt tunnväggiga former är trycksvarvning en konkurrenskraftig metod. Formningen av plåten kan ske i flera riktningar, vilket medger produktion av detaljer med exempelvis invikta kanter. Vissa material är svårare att forma än andra. Hermanders har bland annat lagt ned ett stort arbete på att forma rostfri plåt i kraftiga dimensioner. Detta är idag en av deras specialitet och konkurrensfördel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062