23948sdkhjf

Mer om tampongtryck

Tampongtryck är en metod att applicera lim. Men vad kostar utrustningen?


En läsare frågar:

I början av året nämndes tampongtryck som en metod att applicera lim. Det skulle vara bra att få denna metod lite mer beskriven. Är utrustningen dyr?



Åke Dolk svarar:

Metoden har funnits relativt länge och har mest använts för att applicera färg. Den används t ex mycket för olika märkning på plana, välvda eller kupade ytor. Texten på pennor är t ex applicerad med tampongtryck.

Principen är enkel. Färg eller lim fyller gravyren (försänkningar) i en etsad platta av stål. En silkondyna (tampong) plockar upp färgen/limmet från gravyren och för över den till den yta man vill applicera det på. Genom djupet hos gravyren bestäms färg- eller limmängden.

Utrustningarna har utvecklats. Gravyren (mönstret) fylls genom att en "upp-och-ner vänd kopp" förs över den etsade ytan. Koppen har en keramisk ring som tätar mot stålytan. Den nedhållande, tätande kraften skapas med magneter. På detta sätt exponeras aldrig limmet för omgivningen, annat än i gravyren, där den snabbt hämtas upp av silikondynan (tampongen). Detta medför att många olika lim - även visa som innehåller lösningsmedel - kan användas.

Den enklaste utrustningen, som är manuell - men har samma precision - kostar cirka 15 000:- kronor.

En utrustning kan förses med flera olika "mönster" och olika lim. Det är vanligt att tampongtryckutrustningen byggs som en integrerad del i en materialhanteringslinje.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048