23948sdkhjf

Rengöring före limning

Normalt är bästa metoden att få detaljer rena innan limning att tvätta dem i vatten, till vilket rengöringsmedel tillsatts. Mindre detaljer kan t ex tvättas i en vanlig diskmaskin.



En läsare frågar: Vi limmar polykarbonat med 2-komponent polyuretanlim. Före limning torkar vi ytorna med rena med sprit. Resultatet blir inte riktigt jämnt. Kan vi välja en säkrare förbehandling?



Åke Dolk svarar:

De krafter som man utnyttjar vid limning har en maximal räckvidd på 5 Ångström (= 0,5 nm = 0,000 0005 mm = 5 tiomiljondels millimeter = 5 tiotusendels mikrometer). Sett i detta storleksområde, så finns det inga jämna ytor. Det går inte att torka ytor rena inom 5 Å. Hur vet vi för övrigt att sprit löser den förorening som vi vill torka bort?

Ett betydligt bättre sätt är normalt att tvätta detaljerna i vatten, till vilket rengöringsmedel tillsatts. Mindre detaljer kan t ex tvättas i en vanlig diskmaskin. Sköljning måste ske efter tvättning, och det gör det ju i en diskmaskin. Det finns många industriella tvättmedel och tvättutrustningar, för denna typ av tvättning.

En sak att beakta om man använder vattentvätt är att plastmaterial kan ta upp vatten. Isocyanathärdaren i polyuretanlimmen är känslig för fukt. Vid reaktioner med vatten bildas koldioxid. Det är därför inte uteslutet att det skulle kunna uppstå små blåsor i limfogen.

Det kan finnas släppmedel eller svaga ytskikt hos plastmaterialet, som inte går att tvätta bort. Man kan då gå handgripligt tillväga. Genom att slipa eller putsa ytan med ett fint slipmaterial uppnår man en ren, definierad yta. Slipnylon (typ Scotch-Brite) ger en följsam rengöring/avverkning av ytan, utan att nämnvärt ändra dimensionerna. Bättre kan den oftast inte bli. Vilken rengöringsmetod man än slutligen fastnar för, så är det lämpligt att använda finslipning som referens.

Coronabehandling (elektriska urladdningar) används också som rengörings- och ytspänningshöjande behandling på material som betraktas som svåra att limma. Lågtrycksplasma användes också för rigorös rengöring. Föroreningar och lågmolekylära ytskikt "skjuts" då loss, förgasas och pumpas ut. Detta kräver lite större investering, men kan vara värt att prova och överväga för mindre detaljer i stora serier. Normalt är "godset" som ska behandlas jordat, så att en sluten strömkrets erhålls.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093