23948sdkhjf

Ljushärdande lim för ogenomskinliga material

Det finns varianter av de ljushärdande limmen som även härdar där ljuset inte kommer åt. Belyser man en del av limfogen så fortplantar sig härdningen in i limmet.


En läsarfråga:

Det finns ju numera många lim som kan härdas mycket fort med ultraviolett ljus. Dessa tycker vi om! Väldigt gärna skulle vi också kunna använda dem för sådana material som inte släpper igenom UV-ljuset. Finns det någon möjlighet till detta?

Åke Dolks svar:

Det finns varianter av de ljushärdande limmen som även härdar där ljuset inte kommer åt. Belyser man en del av limfogen så fortplantar sig härdningen in i limmet. Det är dock lite osäkert hur långt fortplantningen sker i förhållande till den belysta delen av fogen...

Det finns också möjlighet att använda en aktivator i kombination med UV-ljus. Den ena komponentens yta beläggs med en lågviskös, snabbtorkande aktivator. Den tar hand om härdningen av det lim som inte ljuset kommer åt. Detta ger möjlighet till snabb och fullständig härdning.

Det finns numera också cyanoakrylatlim som härdar både med fukt (på vanligt sätt) och med ljus. De härdar synnerligen fort vid belysning och något mindre fort med hjälp av fukt.

De s k ”triggade”, ljushärdande limmen belyser man med en anpassad kvantitet ljus -innan man sammanfogar komponenterna. Detta ger korta fixeringstider.

De ljushärdande limmen som härdar med längre våglängder ("blåljus") kan ibland härdas igenom material som UV-ljuset inte kommer igenom. Tandläkarna använder sådana material som är mycket högt fyllda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125