23948sdkhjf

ZVT – dämpar vibrationer vid svarvning

Verktygstillverkande Mircona i Gävle tar EMO som avstamp för presentationen av ett egenutvecklat dämpande hållarsystem för svarvning. - Det kan sänka produktionskostnaderna avsevärt vid svarvning, genom att förbättra kvalitet och produktivitet, förklarar Peter Mihic, som ansvarar för teknisk utveckling vid Mircona.
Mircona säljer via återförsäljare sina svarv- och avstickningsverktyg över hela världen.

- Vi omsätter årligen 70 - 80 Mkr, och har t ex en stor marknad i Japan, fortsätter Peter Mihic:

- Vi har arbetat länge med verktyg för svarvning och sett användarnas behov att komma till rätta med de problem som skapas av vibrationer hos verktyg och verktygsmaskin: t ex dåliga ytor, låg produktivitet i bearbetningen och skador på verktygen. Kan man dämpa svängningarna så skapas möjligheter för t ex mer produktiv körning.

Gemensamt projekt

Andra tillverkare av kringutrustning till verktygsmaskiner har tagit fram lösningar för att minska vibrationsproblem hos sina produkter. En stabil maskinbädd räcker inte alltid, mer måste till.

- Mircona är med som en part i ett EU-projekt, tillsammans med ett tyskt och ett portugisiskt verkstadsföretag. I projektet har vi också fått stöd av specialister vid Institutionen för Industriell Produktion vid KTH i Stockholm. Ledare där är professor Mihai Nicolescu, som med sin grupp av medarbetare ingående studerat problemställningar kring vibrationer hos verktygsmaskiner m m, berättar Peter Mihic.

Minnesgoda läsare av Verkstäderna för några år sedan kommer ihåg att vi berättat om utvecklingen hos System 3R, när de tog fram sina vibrationsdämpade palletter. Även i det arbetet var Mihai Nicolescu delaktig, och då liksom nu handlar det om att placera ett tunt skikt av ett noga utvalt dämpande material på rätt plats i kraftflödet

- Projektet med studier av vibrationer vid svarvning ingår i en övergripande studie av dämpade vibrationer inom EU, med en total budget på 1,1 miljarder, berättar Peter Mihic.

Noll vibrationer

Verktygssystemet som nu ska presenteras av Mircona har fått namnet Zero Vibration Tooling, ZVT. Det är ett konventionellt svarvverktyg, men den del av verktygsskaftet som ska spännas in i verktygsrevolvern är belagt med ett tunt dämpande skikt av en elastomer, ett plastmaterial med passande egenskaper. En stålhylsa runt denna del av skaftet skyddar elastomeren. ZVT-systemet är patenterat och patentsökt i ett flertal länder.

Vibrationer som uppkommer vid användning av svarvverktyget, förs genom verktygshållaren och passerar det dämpande skiktet, där vibrationsenergin genom en inre materialfriktion omvandlas till värmeenergi och en stabil bearbetning blir resultatet.

Mircona har tagit fram helt cylindriska stålkapslingar för hydrauliska verktygsinfästningar, samt sådana med ett plan på verktygsskaftets översida, för VDI-fästen.

På höstens EMO-mässa kommer Mircona att demonstrera sin verktygslösning och berätta om dess fördelar, i sin monter i hall 3, monter G42.

Av Stefan Hallberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062