23948sdkhjf

Är silikon ett lim?

En läsare frågar vår limexpert Åke Dolk om han kanske anser att frågan kan betraktas som lite konstig, men jag undrar om silikon är lim eller tätningsmedel.




Åke Dolk svarar:

Det lär ju inte finnas några konstiga frågor (även om man ibland undrar...) Sitter det fast och kan överföra någon last så är det enligt min uppfattning att betrakta som lim. Har det ett visst motstånd mot passage (av vatten, luft eller annat medie) är det tätningsmedel.

Kontentan av detta är att alla lim är tätningsmedel och alla tätningsmedel är lim. Beteckningen beror troligen på vad du själv anser att det har för funktion i den aktuella användningen.

Silikon är vanligtvis bra tätningsmedel mot vatten, men därmed inte sagt att alla silikoner tätar bra mot vattendiffusion. Många silikonmaterial tar upp och släpper igenom relativt mycket fukt.

Silikon är ett av få plastmaterial som behåller sin elasticitet vid låga minustemperaturer. Elasticitet brukar man ju vanligtvis önska av ett tätningsmedel.

Silikon är baserat på kiselväten, medan andra plastlim är baserade på kolväten. Detta ger silikon något andra egenskaper. Det finns t ex inga kolvätebaserade lim som kan användas vid så hög temperatur som silikonlimmen, utan att kräva värmehärdning.

1-komponent silikonlim härdar på grund av fukt. Vid härdningen sker en avspaltning. De tidigaste silikonlimmen avspaltar ättiksyra. Det är dessa som bl a används till att limma akvarier helt utan ram.

Senare har det också utvecklats s k "neutrala" silikoner. Dessa har inte samma utpräglade lukt. Avspaltningsprodukterna kan vara amin, alkohol, octoat eller oxim. De tre sistnämnda har bättre vidhäftning mot termoplaster än de övriga. Alkoxysystem, som avspaltar metanol och etanol, lämpar sig bra där man är orolig för korrosion av metall.

Oxim härdar långsammare än de ättiksyraavspaltande systemen, men snabbare än de långsamma alkoholavspaltande. De kan medverka till korrosion av koppar och kan också ge stresskrackelering i polykarbonat. Oximavspaltande silikon har på senare tid ifrågasatts från arbetsmiljösynpunkt och får en minskande användning.

Fukthärdande silikonlim härdar inte till mycket större djup än cirka 10 mm. Om avståndet till fukt är större, så avstannar härdningen praktiskt taget helt.

Det finns också ett antal 2-komponentsilikoner. Några av dessa är ättiksyraavspaltande lim i vilka ett salt blandas in, vilket i sin tur ger upphov till att fukt bildas inne i limmet. På detta sätt blir de oberoende av fukt utifrån ock kan härda på kontrollerad tid i hur tjocka lager eller utbredda fogar som helst

Det finns också andra 2-komponentsystem, som mer liknar de ”neutralhärdande” 1-komponentsystemen. Detta gäller främst deras förmåga att ge adhesion till termoplaster.

Ett stort antal värmehärdande silikoner förekommer också, både som 1- och 2-komponentprodukter. Många av dem är fyllda med mineraliskt fyllnadsmaterial, för att ge t ex bättre värmeledning eller större hårdhet.

Även elektriskt ledande silikon förekommer. Dessa är normalt fyllda med silver. Halvledande silikon för elektrisk skärmning finns också. Dessa brukar innehålla kol.

Silikonlimmen är genomgående relativt mjuka. Några styva konstruktionslim förekommer inte.

För att tjänstgöra som tätningsmedel räcker det inte med att materialet är relativt tätt, det måste ju också täta mot de material mellan vilka de skall täta. Med andra ord: Tätningsmedlet måste komma i god kontakt med ytorna mellan vilka de skal täta, d v s de måste fylla ut ytprofilerna hos dessa material.

Detta är inte något som sker med automatik. Tätningsmedel är förhållandevis högviskösa. Det betyder att de består av förhållandevis stora molekyler. Det är inte självklart att de formar sig efter ytan innan, det från början pastösa materialet, härdar och stelnar. För att uppnå bästa kontakt med underlaget och därmed bättre adhesion och tätning kan man använda en lågviskös primer (med mindre molekyler). Denna primer är då också silikonbaserad (ofta en silan).

Silikon är tätningsmedel och lim.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078