23948sdkhjf

Robotar plockar i kompakt lager

Autostore heter ett ultrakompakt lagersystem som visades på Tekniska Mässan nyligen. Lagersystemet marknadsförs nu av Swisslog, som hoppas att systemet ska locka svenska företag.



Autostore är ursprungligen en norsk konstruktion och fortfarande sker produktionen hos Jakob Hatteland Logistics AS. I början av året undertecknades emellertid ett avtal mellan schweiziska Swisslog och Jakob Hatteland Logistics där Swisslog kommer att ansvara för den globala försäljningen av Autostore.

Autostore är ett komplett system för lagring och plockning av smågods. Varorna staplas i lådor i stackar på upp till närmare sex meter, dvs max 14 lådor på varandra. Varje låda klarar en vikt på upp till 30 kg. Lådorna hanteras av robotar som rör sig med en hastighet på cirka tre meter i sekunden på aluminiumramar över lådorna. Robotarna har dubbla uppsättningar hjul och rör sig därför med två axlar.

Till plockstation

Varje robot har en lyftanordning för att plocka och transportera lådorna. Lyfthastigheten är 1,6 m/s. Vid olika plockstationer tas det framplockade godset om hand enligt den princip som kallas ”gods-till-man” för vidare distribution till kunder eller monteringsstationer.

Det datoriserade systemet styr robotarna till de lådor där det gods som ska hanteras finns. Robotarna kan ta fram vilken låda som helst i stacken, även de understa även om roboten då får plocka om lådorna lite mer…

De mest högfrekventa varorna hamnar dock i stackens övre del. Varje robot har tillgång till samtliga lådor och kan betjäna samtliga plockstationer i systemet, något som gör systemet skalbart och ger hög tillgänglighet. Varje plockstation kan hantera upp till 240 lådor i timmen.

– Autostore är mycket lämpligt i lager för handel och för plockning av komponenter i produktionen. Vi ser en stor potential i Norden, framför allt i Sverige och Finland, säger Evalena Fasth, marknadsansvarig vid Swisslogs svenska dotterbolag.

Äldre byggnader

Den flexibla konstruktionen gör att den tillgängliga ytan kan utnyttjas optimalt. Det gör att lagersystemet tar relativt liten plats och kan lätt byggas in i både nya och äldre byggnader. En typiskt Autostorelager rymmer mellan 10 000 och 50 000 lådor.

Standardinnermåtten på lådorna är 601 x 401 x 310 mm, men de finns också i andra höjder och de kan tillverkas i olika material, beroende på användning.

Autostore visades också på mässan Logimat i Stuttgart tidigare i år och vann då pris som ”bästa produkt” i kategorin ”inköp, transport, lagring”. Vid prisutdelningsceremonin i februari konstaterade Michael Heidu, produktchef för Autostore hos Swisslog, att priset bekräftar den stora marknadspotentialen för Autostore.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078