23948sdkhjf

Verkstäderna bröt fallet i december

Verkstäderna bröt fallet enligt Konjunturinstitutet vars barometerindikatorn föll drygt 1,5 enhet i december och nu sammantaget har minskat drygt 22 enheter sedan toppnoteringen i februari 2011. Den ligger klart under det historiska genomsnittet och indikerar att tillväxten i svensk ekonomi för närvarande är svagare än normalt.
I näringslivet var det den här månaden bygg- och anläggningsverksamhet samt privata tjänstenäringar som bidrog negativt till barometerindikatorns utveckling. Indikatorn för tillverkningsindustri var oförändrad, medan konfidensindikatorn för detaljhandeln steg ett par enheter. Även konfidensindikatorn för hushållen var oförändrad mellan november och december.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin var oförändrad i december och den ligger fortfarande klart under det historiska genomsnittet. Orderingången har minskat från såväl hemma- som exportmarknaden de senaste månaderna, medan produktion och sysselsättning har varit ungefär oförändrad. Produktionsvolymen väntas ligga kvar på i stort sett oförändrad nivå de närmaste månaderna, men industriföretagen planerar att minska antalet sysselsatta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094