23948sdkhjf

Lecor öppnar produktionsenhet

Med en ny högautomatiserad produktionsenhet i Kungälv tänker Lecor Stålteknik konkurrera med den ständigt växande importen av färdigt stålbyggnadsmaterial.
Enligt Lecors vd Tennce Carlsson har den här typen av effektiva produktionsanläggningar har hittills inte funnits i Sverige.

- Mer kostnadseffektiva stålkonstruktioner genom högre automatiseringsgrad är ett behov som funnits länge i Sverige. För kunderna innebär det lägre pris och högre kvalitetsnivå, säger han.

- Med den nya produktionsenheten, som är Sveriges modernaste, kan vi erbjuda färdiga prefabricerade stålleveranser för byggprojekt fritt arbetsplatsen, dokumenterade och klara.

- Vi vill vara en resurs för byggsmeder så att också mindre stålföretag ska kunna leverera och montera stål till större byggprojekt. Här kan de lägga hela, eller delar av projekt, alternativt köpa bearbetat material styckvis. Tanken är att de med vår hjälp också ska kunna ta på sig större projekt än de tidigare gjort.

I den automatiserade anläggningen som levererats av holländska Voortman, går råbalk in i ena ändan av lokalen och kommer ut kapad, borrad och gasskuren i den andra. I en annan del av anläggningen skärs plåt i stora format, borras och märks. I en tredje enhet borras, stansas och klipps detaljer av plattstål.

Hela processen styrs digitalt och de flesta maskinerna är hopkopplade med automatiska transportörer.

- Hanteringstiden minskar, spillkostnaden sänks dramatiskt och processen är väldigt effektiv, säger Tennce Carlsson.

För produktionen används ett modernt MPS-system integrerat med 3D-verkyget Tekla Structure, vilket minskar den manuella hanteringen.

- Med Tekla kan tillverkningsritningar kan upprättas i 3-D modell. Det bidrar till större precision och dessutom kan montaget simuleras innan start.

- Genom att vi sedan oktober förra året ingår i BE Group-koncernen, vår tidigare huvudleverantör av stål, så kan vi nå nya kundsegment inom byggstål.

Av Per Bergbom

---------------------------

FAKTA:

Lecor Stålteknik AB i Kungälv startades 1965. Företaget tillverkar och levererar stålkonstruktioner för broteknik, byggnation, arenor, offshore till kunder i Sverige och utomlands. Omsättning 2010 ca 140 milj kr med 26 anställda.

Sedan oktober 2010 är Lecor en del av BE Group, ett av Europas ledande handels- och serviceföretag inom stål och metaller. Koncernen erbjuder service vid användning av stål, rostfritt stål och aluminium och har ca 10 000 kunder inom bygg- och verkstadsindustrin. Omsättningen var 2010 5,1 miljarder kr. Företaget har 1 000 anställda i tio länder med Sverige och Finland som största marknader.

-----------------------------------------

MASKINPARK:

Voortman V808M profilmaskin: åtta-axlad industrirobot som arbetar i olika material med plasma-skärning, och med olika former: hål, raka snitt eller avfasningar

Voortman V2000 balkriktare: riktar eller böjer balkar upp till 8 meters längd, tryck upp till 400 ton.

Voortman V330S: borr/skärmaskin för storformatplåt (plåtprocessor). Automatisk tillskärning med både oxygen och plasma samt höghastighetsborrning av hål mellan 8–40mm med hårdmetallborr.

Voortman VB1050 såg: Den hydrauliska sågbladsspänningen styrs automatiskt och sågar raka snitt i dimensioner upp till 500x1130mm.

Voortman V550-10: hanterar, stansas, borrar och märker platt- och vinkelstål online

Voortman V3000 lagersystem hanterar material upp till 10 ton

Voortman V630 borrmaskin med 3 spindlar som borrar simultant
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049