23948sdkhjf

Mercatus breddar sortimentet

Mercatus har sedan ”tidernas begynnelse” representerat Knoll Maschinenbau från Bad Saulgau i södra Tyskland. Knoll är en av världens ledande tillverkare av olika skärvätskereningssystem, spåntransport, och olika typer av pumpa

Förutom Knoll har Mercatus närbesläktade produkter som industriella kylare, krossar, och brikettpressar.

Styrkan är att ge användaren ett anpassat helhetssystem där många parametrar spelar in, inte minst ekonomiskt.

Sedan årsskiftet förstärker Mercatus ordentligt på pumpsidan genom ett fördjupat samarbete med tyska Schmalenberger Strömungstechnologi.

Schmalenberger har tidigare representerats av Almenco i Göteborg men i samband med pensionering tar Mercatus över.

Anpassat program

- Programmet passar mycket bra in i den övriga produktpaletten och Knoll har sedan lång tid haft ett nära samarbete med Schmalenberger, säger Herman Selin, pumpansvarig på Mercatus.

Utmärkande för den nya leverantören är att man kan tillverka specialpumpar i små serier, man har speciella pumpar för slipslam där högt slitage kan förekomma och den numera kända ”cutter-pumpen” som krossar aluminiumspånor före bortpumpningen.

För slipprocesser använder Schmalenberger sig av speciella slitstarka beläggningar både i pumphuset och på själva pumphjulet. Detta gör att livslängden mer än fördubblas jämfört mot en ”vanlig standardpump”.

Mercatus arbetar mycket med pumpar och dimensioneringar.

- Ett mycket vanligt fel som görs vid installationer är att användaren dimensionerar pumpar fel, säger Herman Selin.

- Om flera tog hänsyn till efterföljande rördimensioner, strypningar, spoldysornas utformning mm skulle stora besparingar göras gällande pumpmotorernas energiförbrukning. Ofta får vi höra att det är bäst att ta till i storlek men det är inte säkert användaren får ut mera av detta. Det är viktigt att dimensioneringen görs med hänsyn till hela kedjan, d.v.s. fram till hålet där kylvätskan ska tryckas ut.



Högt tryck – idag ett standardkrav

Förutom det nya pumpprogrammet från Schmalenberger har Mercatus Knolls låg och högtryckspumpar. KTS- skruvspindelpump är en välkänd pump för alla maskiningenjörer. Pumparna lagerförs i de vanligaste storlekarna och kan levereras ”på dagen”. Vanligaste tryckområdet är 70 bar i kombination med varierande tryckstyrning genom M-Koder eller via frekvensomriktare. 70 bar används ofta i fleroperationsmaskiner där trånga kylvätskekanaler ska leverera kylvätska till skärstället.



Att frekvensstyra en pump kan vara en mycket lönsam affär. Då används endast det tryck som behövs för processen och mycket energi kan sparas.

En bra rening är i alla lägen A och O, till och med mycket små partiklar i tillräckligt hög koncentration kan med tiden orsaka onödigt slitage på pumpspindlar, pumphus och även på detaljerna som tillverkas. Många användare anger 10 µm som krav men om antalet 10 µm:s partiklar blir för många kommer den totala vikten av alla partiklar att orsaka slitage. Det är därför av stor vikt att ”rätt” rening väljs för ändamålet.

Faskta Mercatos

Mercatus består idag av 17 man fördelat på försäljning, teknisk support & servcie, projektledare samt ekonomi och marknad.

Företaget finns i Vimmerby och omsätter ca 40 MKr. Kunder och samarbetspartners finns fördelade över hela världen men den huvudsakliga marknaden är i Norden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078