23948sdkhjf

Inga sår på armarna längre

Via Preben Z. Jensen A/S har KM Rustfri i Skive i Danmark börjat använda Henkels patentskyddade universalskärvätska Multan 71-2, som under två år har visat övertygande resultat ute i Europa.
Tills för ett halvår sedan var Kristian Dahl Sørensens armar närmast stora sår fulla med små kliande utslag. I dag finns bara ärren kvar. Han arbetar som maskinoperatör hos KM Rustfri A/S i Skive och har haft problem med sår ända sedan han började som lärling för 11 år sedan och bearbetning och skärvätskor blev en del av hans dagliga arbete.

Under semestrarna läkte såren, men så fort han började arbeta igen kom de tillbaka. Så har det varit oavsett typen av skärvätska som Kristian Dahl Sørensen under årens lopp har arbetat med i maskinerna. Hans läkare sade att problemen berodde på en allergi och att han måste byta jobb, men eftersom det inte är så lätt att lämna sitt drömyrke valde Kristian Dahl Sørensen att leva med såren.

Men för ett halvår sedan bytte man skärvätska i maskinerna till det tyska företaget Henkels patentskyddade Multan 71-2, som under de senaste åren har introducerats på den danska marknaden av Preben Z. Jensen A/S i Hedehusene. Det bytet visade sig vara räddningen för Kristian Dahl Sørensen, som nu inte längre behöver kämpa med hudproblem och dessutom upplever andra fördelar med Multan 71-2.

- En av mina kollegor hade också hudproblem som försvann när vi bytte produkt i maskinerna. Dessutom försvann den sura lukten som fanns kring maskinerna förut. Samtidigt är den nya skärvätskan inte alls lika klibbig, och därför blir det mycket enklare att hålla maskiner och arbetsstycken rena, berättar Kristian Dahl Sørensen och tillägger:

- Tidigare fick man självsvängning i svarvstålet när man jobbade med vissa arbetsstycken, så att det blev ett sjungande ljud. Det händer aldrig nu, och det ser jag som ett bevis på att den nya skärvätskan har bättre smörjegenskaper än de produkter vi använde förut. Med dem kunde vi få ljudet att försvinna om vi höjde koncentrationen upp till 12 procent.

Det var konsulten Per Stisen från Preben Z. Jensen som förde den nya skärvätskan på tal hos KM Rustfri, och efter ett lyckat försök på en maskin fortsatte man med Multan 71-2 fram till sommarsemestern och bytte omedelbart därefter vätska på åtta maskiner. Varje maskin har sin egen slutna tank med plats för 200 liter vätska i kretsen, och läckolja avskiljs innan skärvätskan återförs till tanken.

Sammanlagt 1 600 liter emulsion av vatten och koncentrat finns påfyllt i de åtta maskinerna. Tidigare krävdes 8 procent koncentrat i emulsionen, men i och med bytet till Multan 71-2 behövs nu bara 5 procent. Därmed sparar man i dag 48 liter koncentrat, motsvarande 38 procent, vid beredning av en hel sats emulsion på 1 600 liter.

Efter bytet till den nya skärvätskan är arbetsstyckena mycket renare, vilket är en stor fördel när de sedan ska köras tvättsystemet. Hos KM Rustfri A/S, som bara arbetar med rostfritt stål, betyder detta för det första att tvätten går snabbare och för det andra att det tar längre tid innan vattnet i tvättsystemet blir smutsigt och behöver bytas.

SEGERTÅG I EUROPA

Henkel är en stor internationell koncern, vars årsomsättning bara inom sektorn kosmetika och hudvårdsprodukter uppgår till 13 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av den sammanlagda omsättningen. Utvecklingsavdelningens laboratorier ligger i Düsseldorf, och erfarenheterna från kosmetika och hudvårdsprodukter kommer till nytta även vid utveckling av skärvätskor.

När det gäller Multan 71-2 hade forskarna hos Henkel målet att utveckla en skärvätska som klarar minst 95 procent av arbetsuppgifterna inom metallindustrin och som inte ger negativa hälsoeffekter i arbetsmiljön. Efter en längre tids utvecklingsarbete lanserades Multan 71-2 på marknaden 2009 och har sedan dess fått lovord från många företag i Europa.

Bakterier är mycket kräsna när det gäller miljö och näring, och det går att svälta ut dem genom att se till att de inte får det de vill ha. Genom att utnyttja den principen för Multan 71-2 lyckades Henkel skapa en produkt utan miljögifter i form av bakterie- och svampdödande medel som dessutom är fri från högtryckstillsatser som innehåller klor, svavel och fosfor. Trots det ger produkten en mycket effektiv hämning av tillväxten av mikroorganismer, bakterier och svamp.

- Henkel har arbetat med avfettningsmedel i nästan 100 år, och Multan 71-2 är utvecklad utifrån ett neutralt avfettningsmedel som innehåller korrosionsskydd, stabilisatorer och ytaktiva ämnen. Det som skiljer Multan 71-2 från ett avfettningsmedel är att den dessutom innehåller smörjande komponenter. En del av smörjkonceptet ligger i emulgeringssystemet, som innehåller tensider baserade på kokosoljor, förklarar Poul Møller, account manager vid Henkel Technologies danska avdelning, och tillägger:

- Resultatet är en mycket hudvänlig och stabil emulsion som ger smörjande egenskaper i samband med bearbetningen.

Dessutom rinner skärvätskan lätt av från arbetsstycken, verktyg och spån, vilket innebär att mycket av vätskan kan återanvändas. Inte ens i den vätska som under en arbetsvecka rinner av i en spånbehållare växer det bakterier, och därmed kan mycket mer vätska återanvändas. Samtidigt blir det mycket enklare att genomföra en eventuell avfettning av arbetsstyckena i ett rengöringssystem genom att skärvätskan rinner av lätt.

Av Michael Peis
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063