23948sdkhjf

Verkstaden som ger ny chans för bortsorterade

På Verkstadsföretaget SMP AB utanför Valdemarsvik, ges möjlighet till arbete för människor som inte alltid fått chansen att visa vad de kan på arbetsmarknaden. – Vi har utvecklat ett socialt företagande. Det har blivit lite av vår nisch, menar företagaren Johnny Nilsson.
I en av SMP: s verkstadslokaler, håller Carl-Johan Eriksson på att grada brickor som senare ska bli detaljer till provrör. Han berättar att han gick en kurs hos Lärnia och utbildade sig till CNC-operatör, efter att ha haft svårt att få jobb som bilmekaniker. Sedan knappt ett år tillbaka har han varit på SMP.

- Nu har jag en trygghetsanställning. Jag trivs väldigt bra och hoppas jag får fortsätta att jobba här.

En som också trivs är Per-Inge Lindfors.

- Det är väldig variation på arbetet, det blir aldrig monotont.

Det är få som väljer att sluta på företaget. Per-Inge Lindfors är den som har varit längst på företaget. Innan han anställdes hade han gått arbetslös till och från ända sedan 1970-talet.

-Det syntes i plånboken att jag fick ett jobb, säger han med ett litet leende. Jag har varit med från början och sett företaget växa. Det var tufft här ett tag under lågkonjunkturen 2008. Men klarade vi att ta oss ur den krisen, ska vi väl klara oss ur den kommande också. Jag är inte lika orolig för den här lågkonjunkturen. Jag tror den går över fortare.

Johnny Nilsson 33 år, startade sitt företag SMP, Stora Mossen Production, år 2002 på sina föräldrars gård utanför Valdemarsvik. Han berättar att han alltid varit tekniskt intresserad. Vid 17 års ålder skaffade han sig den första supportsvarven. Han gick industriprogrammet och utbildade sig sedan till maskiningenjör. Företaget hade Johnny länge vid sidan om sitt ordinarie jobb, som anställd på ett verkstadsföretag. Men år 2007 hade han så mycket jobb att han beslöt att säga upp sig och enbart arbeta med sitt företag. Nu har den före detta ladugården, logen och ett magasin förvandlats till verkstadslokaler. Legotillverkningen består av olika detaljer till industriföretag.



-Jag har alltid haft en längtan efter att styra och själv få påverka min situation, berättar Johnny Nilsson. Men det låter bättre än vad det är, säger han och skrattar. I verkligheten är man rätt mycket styrd av kunden.

Att SMP skulle ägna sig åt socialt företagande, var ingen tanke Johnny hade från början. Men när han började jobba med sitt företag på heltid, behövde han arbetskraft.

- Jag frågade min långtidsarbetslöse granne Per-Inge Lindfors, om han kunde hjälpa till. Per-Inge har en funktionsnedsättning, men hade tidigare jobbat inom verkstadsindustrin. Jag hörde också med Arbetsförmedlingen om jag kunde få någon form av lönebidrag för Per-Inge, eftersom jag inte hade råd att anställa någon med full lön.

På den vägen är det. Idag har SMP AB anställt flera personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av någon form av psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. En viss del av lönekostnaden går genom Arbetsförmedlingen.

- Det gäller att utgå från varje människas förutsättningar, menar Johnny Nilsson. Men det säger sig själv att man inte kan jobba fullt ut om ryggen är paj, eller om man har haft en psykos.

Två av de anställda var kunniga maskinoperatörer från början. De övriga har någon form av industribakgrund.

- Jag ser vad människor har för kompetenser. De får prova med enklare sysslor, sedan lärs de upp. Det handlar hela tiden om att se möjligheterna. Vad just den här personen är bra på att jobba med. Och det är roligt att se vad människor lyfter, när de får möjlighet att visa vad de kan.

Omgivningens reaktioner på hans företag har varit blandade, berättar Johnny.

-Merparten tycker att jag har ett fint samhällsengagemang som tar mig an människor som inte platsar på den ordinarie arbetsmarknaden. Konkurrensen är ju väldigt tuff i dag. Andra tycker att jag är en bov som utnyttjar både människorna och samhället.

I dag brukar han bemöta det och säga att det här är något som alla vinner på.

-Jag ger människor möjlighet till ett riktigt jobb. I Valdemarsvik är Samhall nedlagt. Till de som säger att jag dumpar marknaden brukar jag säga att våra konkurrenter inte finns i Sverige, utan i låglöneländer som Kina och Polen. Vi tar hem jobben till Sverige eftersom vi har en annan lönekostnad. Det står också var och en fritt att göra som jag.

Johnny Nilsson menar att det bara skulle vara positivt om fler arbetsgivare såg möjligheterna i människorna. Han tycker också att Arbetsförmedlingen kan vara en bra resurs att vända sig till som arbetsgivare.

I dag består SMP AB:s verksamhet till 40 procent av svarvning och 20 procent fräsning. De övriga 40 procenten är svetsning, borrning, gängning, montering och packning. Kunderna finns från Skellefteå i norr till Malmö i söder.

-Vi växer hela tiden, berättar Johnny Nilsson. Det beror väl främst på att vi varit offensiva. Vi vill växa.

Nu närmast tänker man satsa på att utveckla plåtbearbetningen mera. Och bli ännu mera helhetslösande.

Text: Marita Andersson

Foto: Maria Qvarzell

Bildtext: Jag utgår från de anställdas kompetenser. Sedan lärs de upp, berättar Johnny Nilsson, där han sitter utanför det som förr var Stora Mossens bondgård, men nu har förvandlats till en liten verkstadsindustri.

Faktaruta SMP AB

Ägare: Johnny Nilsson.

Anställda:14, men sysselsätter 18 personer.

Tillverkar: Olika detaljer som byglar, hylsor, magnetbrickor, huggstål.

Kunder: Ett 25-tal. Bland annat tillverkare av skogs- och lantbruksmaskiner, fritids- och sportutrustning, medicinföretag, metalltillverkningsindustri, fordonsindustri, olika underleverantörer.

Omsättning: 3,4 miljoner kronor 2011.

Vinst: Ett par hundra tusen kronor.

Bästa med att driva företag: Att ta konsekvenserna fullt ut, både de bra och de dåliga.

Sämsta med att driva företag: Att ta konsekvenserna fullt ut, både de bra och de dåliga.

Råd till andra företagare: Se möjligheterna, där du tycker att de inte finns.

SMP AB:s Verkstadsmaskiner:

Fleroperationsmaskin First MCV 1100

Fleroperationsmaskin Dugard 760

CNC-svarv Leadwell T7

CNC-svarv Index GE 65

CNC-svarv Index GE 65 Utimac

CNC-svarv Storebro STB 2000

CNC-svarv Storebro STM 2000

CNC-styrd Kantbock

Fräsmaskiner

Svarvar

Tigsvets

Mig/Mag-svets

Excenterpressar

Maskingradsax

Borrmaskiner

Härdugn
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078