23948sdkhjf

Inför den tredje industriella revolutionen

På PTCs användarkonferensen som i år hölls i Orlando, Florida, berättade koncernchefen Jim Heppelmann att företaget genom organisk tillväxt och förvärv har byggt en bred produktportfölj som underlättar industrins övergång till den "tredje industriella revolutionen".
Industrin idag befinner sig på tröskeln till den "tredje industriella revolutionen". Den första industriella revolutionen tog sin början i Storbritannien i slutet av 1700-talet med bl a vävmaskinen och ångmaskinen. Den andra revolutionen hade sin början på 1920-talet, då Henry Ford började använda löpande bandet, vilket inledde en era med massproducerade och likformiga produkter.

Den tredje industriella revolutionen utmärks av att mycket av tillverkningen sker digitalt. Det handlar bl a om smarta program, virtuell tillverkning, nya material, mer fingerfärdiga robotar, nya tillverkningsprocesser, tredimensionella skrivare, miniatyrisering, nanoteknik och om nya web-baserade tjänster.

Komplicerade

3D-skrivare används redan för att tillverka t ex hörapparater och delar av militära jetplan, produkter som normalt är alltför komplicerade för en traditionell fabrik. Produkterna blir allt mer individanpassade, inte bara massproducerade. Även gränserna mellan tillverkning och tjänster håller på att suddas ut. Till exempel säljer Rolls-Royce inte längre jetmotorer, utan det antalet timmar som en motor faktiskt används.

Jobben som skapas under den tredje industriella revolutionen finns inte på fabriksgolvet, utan på kontoret där det arbetar designers, ingenjörer, IT-specialister, logistikexperter och marknadsföringspersonal. Framtida industrijobb kommer att kräva mer kompetens samtidigt som tråkiga och repetitiva arbetsuppgifter försvinner.

– I den nya digitala eran kommer företag som använder PTCs lösningar att få en konkurrensfördel, framhöll Jim Heppelmann och fortsatte: Den senaste generationen av PTC lösningar kommer att effektivisera företagens verksamhet och göra det möjligt att fatta smartare och snabbare beslut.

Optimerad

Besluten som handlar om hur produkterna är designade, hur de utvecklas och om hur en försörjningskedja är optimerad. Det handlar också om hur kvalitet säkerställs genom hela tillverkningsprocessen.
Jim Heppelmann tog upp PTCs undersökning som kom fram till:

- att 67 procent av företagen utvecklar olika varianter av skrädarsydda produkter trots att hanteringen av produktvarianter är rätt problematiskt
- att det för 47 procent av företagen är viktigt att kunna återanvända moduler och komponenter
- att 49 procent av ingenjörerna upplever att utbytet av information mellan olika CAD-system är krångligt och att mycket av information försvinner på vägen
- att cirka 61 procent av konstruktörerna säger att det är besvärligt att göra förändringar i importerade 3D-modeller
- att 92 procent är intresserade av att i tidigt skede kunna undersöka flera olika alternativ

Detta är bakgrunden till att PTC för några år sedan beslutade att satsa på bl a Creo, en svit av interaktiva, skalbara och rollspecifika produkter, för att åtgärda flera av dessa brister. Satsningen resulterade i att PTC under våren 2012 på Hannovermässan kunde introducera Creo 2.0, som idag består av 10 separata moduler för olika uppgifter inom produktutvecklingskedjan.

Avslutningsvis påpekade Jim Heppelmann att PTC nyligen förändrade den egna organisationen så att företaget idag är verksamt inom fem strategiska områden, nämligen:

• Product lifecycle management, PLM
• Datorstödd konstruktion, CAD
• Application Lifecycle Management, ALM
• Supply chain management, SCM
• Service Lifecycle Management, SLM

Avsikten med uppdelningen är att hjälpa företagets kunder att optimera processerna under varje steg av produktens livscykel, konstaterade Jim Heppelmann.
Text Franz Smidek

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078