23948sdkhjf

Robotcell betald på två år

Den senaste robotiseringen hos Elfa i Västervik betalar sig på två år. Det är fyra robotar som ersätter tio – femton operatörer.
Elfa i Västervik kan i år se tillbaka på tio år med robotar i produktionen. Då var det fyra stycken som anlände men idag är det 20 sammanlagt. De används blandat för packning och montering.
- När vi valde robotlösning var det i första hand integratör som vi valde mellan för att konstruera och tillverka förpackningscellen så att den kunde fungera hos oss. Vi valde då Swefix i Borås som i sin tur samarbetar med Kuka så därför är det detta fabrikat vi har sex stycken av här i Västervik, berättar Sylvia Sundell, VD för Elfa Sweden AB.
Fyra av dessa gör jobbet i den helautomatiska packningscellen där Elfas så kallade backutdrag packas. Utvecklingen av utrustningen skedde i nära samarbete mellan Swefix och en projektgrupp på Elfa.
Elfa kräver alltid att en ny cell ska testas hos integratören innan den sätts upp hos Elfa.
- Men samtidigt är det naivt att tro att en ny cell ska fungera perfekt även om den gjort det hos Swefix. Hos oss kör vi i max hastighet dygnet runt så detta avslöjar exempelvis eventuella vekheter i fixturernas konstruktion, berättar Sylvia Sundell.
Därför hade Swefix personal i Västervik när farten skruvades upp. Personal som bland annat snabbt kunde ordna förstärkningar i delar som började deformeras.
- Men numera går cellerna dygnet runt och ersätter därmed 10 – 15 personer. Vi räknar med att hela investeringen är betald på två år.
Förebyggande underhåll av robotcellerna sker varje fredag av operatörerna innan de slutar för veckan. En större årlig service av cellerna görs på sommaren under semesteruppehållet.

B-txt utfallande hela sid 26
Att Elfa har en stor KR 100 comp beror på att den ska nå runt till flera pallställ.

En KR 5 arc jobbar med att plocka och packa lådbackar, vilket är Elfas huvudprodukt. Här med assistans av Helena Johansson.

Sylvia Sundell, VD för Elfa Sweden AB.
Fakta
Elfa
Den svenska förvaringsinnovatören och ingenjören Arne Lydmar grundade verksamheten 1948. Idag är Elfa känt för modern design och hög kvalitet i tre kategorier: hyll-, back- och måttanpassade skjutdörrar.
Elfa International AB är moderbolag i Elfa-koncernen, som består av fem tillverkande enheter och nio säljbolag i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland och Polen.
Koncernen har 630 medarbetare och omsätter cirka 900 MSEK.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19