Svarvspecialisterna Metall & Lego vill nå Norge

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Metall & Lego i Ätrafors specialiserar sig på svarvning och fräsning av svåra material.

Tidigare var företaget mest inriktat på svarvning och montering men genom investeringar i maskiner, nya större lokaler och mer personal har man kunna bredda utbudet av tjänster rejält. - Idag kan vi svarva i de flesta material inklusive rostfria legeringar, även syrafasta, säger ägaren Jan Erik Johansson. Delvis har den nya satsningen berott på att man tappat en del monteringsjobb till framförallt Asien. - Tråkigt nog har blev vi av med en del gamla uppdrag från kunder som Jofa, ReeBok och Besam sedan de blivit uppköpta och tillverkningen flyttats till utlandet. I ett fall var det märkligt eftersom när man räknade på alternativen så var tillverkningen billigare här i Sverige. Ändå valde man att lägga den i Asien.


Skruvar till Kina


Lustigt nog gör Metall & Lego skruvar till kinesisk kund. - Eftersom det där borta förekommer en hel del fusk med bl a certifikat så har man lagt ordern hos oss istället, för att vara säker på att få vad man beställer. I Norge finns en lovande potentiell kundkrets, anser Jan Erik Johansson. Vi har även kartlagt behovet och eventuella kunder tillsammans med Exportrådet i Halland. - Där finns inte så många små verkstadsföretag, så man vänder sig ofta till Sverige. Vi har redan några kunder där och har gjort ett par säljresor dit, så vi har en hel del på gång. Norska kunder är inte lika priskänsliga som här utan har mer förståelse för att material- och lönekostnader kan öka. Danmark är mer svårbearbetat. - Där finns väldigt mycket svarvindustri. Vi har gjort en del jobb åt danska företag, men det är svårt att slå sig in på den marknaden.


Många olika


Kundkretsen är blandad. - Det är allt från stora industriföretag som ABB till en man i Laholm som bygger skalenliga fartygsmodeller åt varv och utställningar. - Vi har att göra så det räcker, men givetvis söker vi efter nya uppdrag. - Då och då får vi blixtjobb "special de luxe". Volvo, till exempel, behövde en fredag 50 mycket speciella skruvar till en provmontering. Vi svarvade dem och fick dem ytbehandlade under helgen så att kunden kunde hämta dem måndag morgon, berättar Jan Erik Johansson. Metall & Lego flyttade från Ätran till en nära tre gånger större lokal i Ätrafors 2002. Efter flytten byttes successivt de flesta kurvstyrda maskiner ut mot cnc-styrda. Dessutom ett par fleroprationsfräsar. - Genom att vi köpt mycket begagnat har investeringarna i maskiner sedan dess inte gått löst på mer än cirka tre till fyra miljoner. Att köpa begagnat är inga problem. Marknaden just nu översållad med begagnade maskiner, så det är bara att välja och vraka, menar Jan Erik Johansson. - Men vi har köpt nytt också: en Hyundai Hit400G, en Quick-Tech Sxp4-42, en Citizen K16 längdsvarv samt ett antal Iemca stångmagasin. En 5-axlig fleroperationsfräs DMG dmu 5o eco köpte vi eftersom vår fleroperationsfräs till slut inte räckte till för alla jobb. Förut har vi köpt mycket Index, men de är ganska dyra idag. Istället har vi satsat på maskiner från deras dotterbolag Traub. Citizen började vi med av en slump när vi nappade på ett bra erbjudande om fyra begagnade maskiner som stått hos ett företag som hade tillverkat titanskruvar.


Önskelista


På önskelistan står en större styrd svarv med flera axlar. - En sådan har vi funderat på länge även om vi har en 7-axlig Citizen. Vi strävar ju hela tiden efter att kunna göra detaljen helt färdig i en maskin istället för att flytta den till en annan. Så fort man ska plocka detaljerna för hand så ökar felfaktorn och priset. Och när Verkstäderna är på besök baxar man just ut en svarv som tjänat ut. - Så nu vi tittar på bl a DMG som har fina sådana. Robotisering hos Metall & Lego är inte aktuell. - Vi har en robot som används vid större serier, men eftersom stora serier är dåligt betalda så strävar vi inte efter att ta in dem, säger Jan Erik Johansson. I början av 2011 köpte företaget in två Star cnc längdsvarvar som klarar dimensioner upp till Ø20mm. - Då rullade verksamheten på såpass bra att vi kunde nyanställa tre personer. Och nu letar vi efter ytterligare en, säger Jan Erik Johansson. Att maskinerna i verkstaden använder flera olika styrsystem tycker han inte är något problem. - Grabbarna i verkstan är duktiga och lär sig snabbt.

Affärssystem


I oktober installerades ett nytt affärssystem från Monitor. Med det nya systemet räknar man med att bli effektivare och ge bättre service till kunderna. -Vi kommer att lägga upp en helt ny databas för ritningar och kommer att begära in nya vid uppstarten. Toleranskrav ökar ständigt. - Vi har certifierat oss enligt 9001 och 14001. Det känns väldigt skönt att ha det i ryggen. Vi arbetar dessutom miljömedvetet och använder grön el. Materialspån och ändbitar återvinns till hundra procent. Skäroljor och andra vätskor renar vi själva och återanvänder dem så mycket som möjligt. När det inte går så skickar vi dem för destruering, förklarar Jan Erik Johansson.


HISTORIA Familjeföretaget Metall & Lego startades i Ätran utanför Falkenberg i en nedlagd bilverkstad 1985 av Jan Erik Johansson. Från början drevs företaget enbart av honom och hustrun Ulla men 1988 anställdes äldste sonen som maskinställare. Året därpå köptes en 750 m2 stor industrifastighet som byggdes ut med 125 m2. Sedan företaget växt ur lokalerna flyttades verksamheten 2002 till 1 700 m2 stora lokaler i Ätrafors, också nära Falkenberg.


FAKTA Metall & Lego AB i Ätrafors legotillverkar produkter i metall- och plastmaterial genom svarvning, fräsning och press-svetsning för maskintillverkning och -anpassning, medicinteknik, lantbruksmaskiner, sportfiskeindustrin, anpassning av transportfordon och beslag-, skruv- och bultgrossister m m. Specialitet är gängning i svåra material. Man svarvar de flesta material inklusive rostfria legeringar, även syrafasta. Maskinparken är anpassad till detaljer upp till 300 mm längd och dimensioner från Ø2 mm till Ø84 mm i diameter i stångmaterial. I chuck Ø480 mm.

Kunder finns i Sverige och Norge. Antal anställda är nio.


MASKINPARK Cnc-Svarvar 1 Traub Tna 480 D med Iemca magasin 1 Quick-Tech Sxp4-42 Sm med Feeler magasin 1 Quick-Tech Ts15 med Feeler magasin 1 Citizen K16 7P med Iemca magasin 1 Citizen F12 med Lns Hydrobar 1 Citizen E16 med Lns Hydrobar 2 Citizen L16 med Lns Hydrobar 1 Hyundai Hit400G med Fedek Oh65 magasin 1 Viktor V-Turn 26 med Fmb-Turbo magasin 1 Veiler Ud42 med Lns Hydrobar 2 Traub Tnm42 med Hydro-magasin 1 Eguro Nuclet 10 med magasin 1 Jonford Tc10 1 Matech Mt34 2 Star Knc 20 Fleroperationsfräsar 1 Dmg Dmu50 Eco 5-Axlig 1 Umc-516 Automatsvarvar (Kurvstyrda) 2 Index 25 med Cucchi magasin 3 Index 25 med Hagenuk magasin 1 Index 25 med Hydrobar 1 Index Dg12 med Cucchi magasin 1 Index Dg 12 med Hagenuk magasin 3 Index Dg 12 med Matr.Rör 1 Index Dg 12 med Cucchi magasin 1 Index C29 med Hagenuk magasin 1 Index C29 med Matr.Rör 1 Index B30 med Cucchi magasin 1 Index B42 med Cucchi magasin 1 Index B42 med Matr.Rör 1 Traub A25 med Cucchi magasin 1 Index B60 Emk Matr. Rör


Gängmaskiner 1 Gängmaskin Solberga Se 725 Sl 1 Gängmaskin Solberga Se Nr10 Slipmaskiner 1 Centerless Malkus Mc 3 Övriga Maskiner 1 Pressvets Asea Svpr 653 Tvättutrustning 1 Schwanog detaljtvättline

Text och foto Per Bergbom




Håll dig uppdaterad med Verkstäderna
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Hälsinglands Industri Teknik i konkurs

LTH:s labb släpper in företagen

Swedtrac får ny ägare

Rekordproduktion för vindkraft

Stororder till Asarumstillverkaren

Flexlink förvärvar automationsföretag

Göteborgsföretaget rustar med schweiziska SSS-Fördertechnik.

Nyhetsbrev

JonDeTech utser ny finanschef

Arkiv

Engcon bygger ut för 20 miljoner

Minesto expanderar i Taiwan

Nya dotterbolaget bygger anläggning för tidvatten.

Levererar 27,5 ton ljuddämpare

Saab bidrar till förarlöst

Multidocker satsar på USA

Skatteinbetalning avgör pensionen

Tar hem produktion från Kina

Sensys Gatso utser ny finanschef

Combitech etablerar sig i Danmark

GKN Sinter Metals lägger order hos Ivisys

17,5 miljoner kronor till Högskolan Väst

Semcon får ny affärsområdeschef

Elektroniktillverkare investerar i industrirobot

Helautomatiserar tillverkningen av kretskort.

Hexagon får skatteintäkt på 700 miljoner

Verkstad investerar och sparar pengar

Multidocker värvar ny säljbas

Legotillverkare maskininvesterar

Ljungbyproducenten lägger ner

Ola Rollén frikänns

Volvo-chef till Munters

Flexqube får ordrar för tre miljoner

Höganäs förvärvar tyskt företag

Multidocker gör affär i Sydafrika

Han blir ny vd på Inission Malmö

Nixu utökar satsning på cybersäkerhet

SKF levererar till stålverk i 14 länder

Autoliv knoppar av Electronics

Terranet får stororder inom självstyrande bilar

Lämnar koncernen i Markaryd efter 19 år

Se alla Företagens egna nyheter

Besök Nomo på Industrimässa i Karlstad

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

IMTEX Forming 2018 and International Seminar on Forming Technology

Utbildning Tolkning av materialcertifikat 11 april

Centrifugalfläkt hjälper personer med sömnapné

Monteringsteknik från TITGEMEYER

Chockdämpare från WILLBRANDT Gummiteknik

Öka effektiviteten med Klingspors nya 1,2mm kapskiva ”The Edge”.

Stor flygplats säkerställer bra luftkonditionering med fläktvägg

Utbildning Materiallära 10 april

Hydraulico förstärker sitt säljteam i Odder

Q-System introducerar Q-Log

KOMET MicroKom BluFlex 2

Automatiska färganläggningar från Hansen-Icoma

Carlstad Machinetools lanserar ny hemsida!

Köper du finmekaniska komponenter?

Boka fri besiktning av er blästerutrustning t o m 12/1!

Axialfläktar med diffusor ger energieffektiva och tysta värmepumpar

Kreativ i alla hänseenden

Upptäck ebm-papst i applikationer - Elektronik

Lesjöforsbolag deltar i slovakiskt traineeprogram för rekrytering av unga t...

Tryckande gasfjädrar och tillbehör från Titgemeyer

Ingenjörsrådgivning från WILLBRANDT Gummiteknik

2 och 3-komponents lackanläggning

Utbildning Granskning av WPS och svetsdokumentation 6 februari

Sänd till en kollega

0.125