23948sdkhjf

Svarvspecialisterna Metall & Lego vill nå Norge

| Av Monica Almgren | Tipsa redaktionen

Metall & Lego i Ätrafors specialiserar sig på svarvning och fräsning av svåra material.

Tidigare var företaget mest inriktat på svarvning och montering men genom investeringar i maskiner, nya större lokaler och mer personal har man kunna bredda utbudet av tjänster rejält. - Idag kan vi svarva i de flesta material inklusive rostfria legeringar, även syrafasta, säger ägaren Jan Erik Johansson. Delvis har den nya satsningen berott på att man tappat en del monteringsjobb till framförallt Asien. - Tråkigt nog har blev vi av med en del gamla uppdrag från kunder som Jofa, ReeBok och Besam sedan de blivit uppköpta och tillverkningen flyttats till utlandet. I ett fall var det märkligt eftersom när man räknade på alternativen så var tillverkningen billigare här i Sverige. Ändå valde man att lägga den i Asien.


Skruvar till Kina


Lustigt nog gör Metall & Lego skruvar till kinesisk kund. - Eftersom det där borta förekommer en hel del fusk med bl a certifikat så har man lagt ordern hos oss istället, för att vara säker på att få vad man beställer. I Norge finns en lovande potentiell kundkrets, anser Jan Erik Johansson. Vi har även kartlagt behovet och eventuella kunder tillsammans med Exportrådet i Halland. - Där finns inte så många små verkstadsföretag, så man vänder sig ofta till Sverige. Vi har redan några kunder där och har gjort ett par säljresor dit, så vi har en hel del på gång. Norska kunder är inte lika priskänsliga som här utan har mer förståelse för att material- och lönekostnader kan öka. Danmark är mer svårbearbetat. - Där finns väldigt mycket svarvindustri. Vi har gjort en del jobb åt danska företag, men det är svårt att slå sig in på den marknaden.


Många olika


Kundkretsen är blandad. - Det är allt från stora industriföretag som ABB till en man i Laholm som bygger skalenliga fartygsmodeller åt varv och utställningar. - Vi har att göra så det räcker, men givetvis söker vi efter nya uppdrag. - Då och då får vi blixtjobb "special de luxe". Volvo, till exempel, behövde en fredag 50 mycket speciella skruvar till en provmontering. Vi svarvade dem och fick dem ytbehandlade under helgen så att kunden kunde hämta dem måndag morgon, berättar Jan Erik Johansson. Metall & Lego flyttade från Ätran till en nära tre gånger större lokal i Ätrafors 2002. Efter flytten byttes successivt de flesta kurvstyrda maskiner ut mot cnc-styrda. Dessutom ett par fleroprationsfräsar. - Genom att vi köpt mycket begagnat har investeringarna i maskiner sedan dess inte gått löst på mer än cirka tre till fyra miljoner. Att köpa begagnat är inga problem. Marknaden just nu översållad med begagnade maskiner, så det är bara att välja och vraka, menar Jan Erik Johansson. - Men vi har köpt nytt också: en Hyundai Hit400G, en Quick-Tech Sxp4-42, en Citizen K16 längdsvarv samt ett antal Iemca stångmagasin. En 5-axlig fleroperationsfräs DMG dmu 5o eco köpte vi eftersom vår fleroperationsfräs till slut inte räckte till för alla jobb. Förut har vi köpt mycket Index, men de är ganska dyra idag. Istället har vi satsat på maskiner från deras dotterbolag Traub. Citizen började vi med av en slump när vi nappade på ett bra erbjudande om fyra begagnade maskiner som stått hos ett företag som hade tillverkat titanskruvar.


Önskelista


På önskelistan står en större styrd svarv med flera axlar. - En sådan har vi funderat på länge även om vi har en 7-axlig Citizen. Vi strävar ju hela tiden efter att kunna göra detaljen helt färdig i en maskin istället för att flytta den till en annan. Så fort man ska plocka detaljerna för hand så ökar felfaktorn och priset. Och när Verkstäderna är på besök baxar man just ut en svarv som tjänat ut. - Så nu vi tittar på bl a DMG som har fina sådana. Robotisering hos Metall & Lego är inte aktuell. - Vi har en robot som används vid större serier, men eftersom stora serier är dåligt betalda så strävar vi inte efter att ta in dem, säger Jan Erik Johansson. I början av 2011 köpte företaget in två Star cnc längdsvarvar som klarar dimensioner upp till Ø20mm. - Då rullade verksamheten på såpass bra att vi kunde nyanställa tre personer. Och nu letar vi efter ytterligare en, säger Jan Erik Johansson. Att maskinerna i verkstaden använder flera olika styrsystem tycker han inte är något problem. - Grabbarna i verkstan är duktiga och lär sig snabbt.

Affärssystem


I oktober installerades ett nytt affärssystem från Monitor. Med det nya systemet räknar man med att bli effektivare och ge bättre service till kunderna. -Vi kommer att lägga upp en helt ny databas för ritningar och kommer att begära in nya vid uppstarten. Toleranskrav ökar ständigt. - Vi har certifierat oss enligt 9001 och 14001. Det känns väldigt skönt att ha det i ryggen. Vi arbetar dessutom miljömedvetet och använder grön el. Materialspån och ändbitar återvinns till hundra procent. Skäroljor och andra vätskor renar vi själva och återanvänder dem så mycket som möjligt. När det inte går så skickar vi dem för destruering, förklarar Jan Erik Johansson.


HISTORIA Familjeföretaget Metall & Lego startades i Ätran utanför Falkenberg i en nedlagd bilverkstad 1985 av Jan Erik Johansson. Från början drevs företaget enbart av honom och hustrun Ulla men 1988 anställdes äldste sonen som maskinställare. Året därpå köptes en 750 m2 stor industrifastighet som byggdes ut med 125 m2. Sedan företaget växt ur lokalerna flyttades verksamheten 2002 till 1 700 m2 stora lokaler i Ätrafors, också nära Falkenberg.


FAKTA Metall & Lego AB i Ätrafors legotillverkar produkter i metall- och plastmaterial genom svarvning, fräsning och press-svetsning för maskintillverkning och -anpassning, medicinteknik, lantbruksmaskiner, sportfiskeindustrin, anpassning av transportfordon och beslag-, skruv- och bultgrossister m m. Specialitet är gängning i svåra material. Man svarvar de flesta material inklusive rostfria legeringar, även syrafasta. Maskinparken är anpassad till detaljer upp till 300 mm längd och dimensioner från Ø2 mm till Ø84 mm i diameter i stångmaterial. I chuck Ø480 mm.

Kunder finns i Sverige och Norge. Antal anställda är nio.


MASKINPARK Cnc-Svarvar 1 Traub Tna 480 D med Iemca magasin 1 Quick-Tech Sxp4-42 Sm med Feeler magasin 1 Quick-Tech Ts15 med Feeler magasin 1 Citizen K16 7P med Iemca magasin 1 Citizen F12 med Lns Hydrobar 1 Citizen E16 med Lns Hydrobar 2 Citizen L16 med Lns Hydrobar 1 Hyundai Hit400G med Fedek Oh65 magasin 1 Viktor V-Turn 26 med Fmb-Turbo magasin 1 Veiler Ud42 med Lns Hydrobar 2 Traub Tnm42 med Hydro-magasin 1 Eguro Nuclet 10 med magasin 1 Jonford Tc10 1 Matech Mt34 2 Star Knc 20 Fleroperationsfräsar 1 Dmg Dmu50 Eco 5-Axlig 1 Umc-516 Automatsvarvar (Kurvstyrda) 2 Index 25 med Cucchi magasin 3 Index 25 med Hagenuk magasin 1 Index 25 med Hydrobar 1 Index Dg12 med Cucchi magasin 1 Index Dg 12 med Hagenuk magasin 3 Index Dg 12 med Matr.Rör 1 Index Dg 12 med Cucchi magasin 1 Index C29 med Hagenuk magasin 1 Index C29 med Matr.Rör 1 Index B30 med Cucchi magasin 1 Index B42 med Cucchi magasin 1 Index B42 med Matr.Rör 1 Traub A25 med Cucchi magasin 1 Index B60 Emk Matr. Rör


Gängmaskiner 1 Gängmaskin Solberga Se 725 Sl 1 Gängmaskin Solberga Se Nr10 Slipmaskiner 1 Centerless Malkus Mc 3 Övriga Maskiner 1 Pressvets Asea Svpr 653 Tvättutrustning 1 Schwanog detaljtvättline

Text och foto Per Bergbom


Håll dig uppdaterad med Verkstäderna
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Atlas Copco slår förväntningarna

Björneborg Steel förvärvar

Epiroc stänger anläggning

Stor affär till maskintillverkaren Mycronic

Han hittar brister i 3D-metallen

Sandvik utökar sparåtgärder

Nyhetsbrev

Brytpunkten för ”Industri 4.0” närmar sig

Arkiv

Möter ökad efterfrågan på självkörande industrifordon 

AB Volvo: "Vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden"

Varsel på verktygsföretag – 10 personer sägs upp

BASF investerar 20 miljoner euro i Quantafuel

Tusentals ingenjörsjobb står på spel

Plus

Nissan lär robotar forma karossplåt

Stork IMM får ny majoritetsägare

Hon blir ny ordförande för Fordonsstrategisk forskning och innovation

Framtiden är smart – även för gripsystem

Anrik verkstad i konkurs – 50 anställda drabbade

Tinder för kunder och verkstäder

Plus

Bakteriefritt i skärvätskan

För den som inte vill använda biocider till sina skärvätskor finns andra alternativ. SSAB:s maskinverkstad är nöjda med att de bytte teknik för flera år sedan.

"Svensk tillverkningsindustri riskerar att hamna på efterkälken när robotarna tar en större plats"

Experter kompetensutvecklar industrin hos Weland

Efter Ovakos varsel – nu kritiseras facket

Google satsar på förnybar energi – i Sverige

Miljonbeställning från global fordonstillverkare

Genombrottsorder för Mycronic

Åkerströms framtidssäkrar portstyrningen hos SSAB i Borlänge

Förvärvar AI-bolag för att förutse underhåll

Nancy Gougarty avgår som styrelseledamot i SKF

Tieto går med i samarbete för framtidens fordon

Möter asiatisk tillväxt – ny anläggning i full drift

Lesjöfors samarbetar med Haldex för ny skivbroms

Levererar en av de snabbaste skärmaskinerna

Scania stoppar produktion i Oskarshamn

Varningsflaggorna – importchefsindex lägsta sedan börskraschen 2008

Ståljätte sänker vinstprognos på grund av böter

Experten varnar – riskerna med efterlängtade 5G

Se alla Företagens egna nyheter

ebm-papst teknik i Audi A6

Hållbar ny teknik förbättrar både arbetsmiljön och lönsamhet

Skyddsglas för lasersvetsning från Mirit Glas

Extrainsatta maskinsäkerhetsutbildningar!

Designa dina egna profiler med Welsers online-konfigurator

norelem tar tekniksprång med kundanpassade gasfjädrar i rostfritt stål

Olympus IPLEX G Lite

G A Lindberg renoverar labbet - Nya labbtjänster inom kort!

RS Components ingår globalt avtal med Maxim Integrated

3nine pratar ren luft på EMO 2019

Utbildningsvecka hos RISE 2019: Fogning av multimaterial

G A Lindberg - föredragshållare på SSG Hydraulikdagar

Motordrivna membranpumpar för industrin

KTH i pole position tillsammans med norelem

Welser Profiler på Elmia Subcontractor 2019

Repay investerar i fiberlaser från Bystronic

Original Char-Lynn-motor

Stjernberg Automation levererar snabb skärmaskin

Klimatsmarta klädgalgar tillverkas med utrustning från AP&T

Repay skär tid och kapar kostnader med rörlaser

Kroken är haken

Drop-In ”Öppet hus” Fredag 8 November kl. 13.00 – 16.00

Energibesparingar. Minskade kylkostnader. Minimalt underhåll

En kostnadseffektiv introduktion för mönsterkortsfräsning

BTT Plåt investerar för framtiden

Sänd till en kollega

0.164