23948sdkhjf

Svetsmetod fogar omöjlig mix

Magnetsvetsning kan ge oanade möjligheter att sammanfoga material som annars inte harmoniserar, exempelvis aluminium-koppar och aluminium-stål.
Detta skriver tidningen Ny Teknik. Forskare vid Fraunhoferinstitutet IWS i Dresden har utvecklat metoden som går ut på att i hög hastighet förena de båda delarna. Delarna förlorar då sina passiva ytskikt och svetsas samman.

Kraften kommer från mycket starka magnetfält, och alstras av en spole efter en urladdning från en kondensator. Utrustningen för att alstra de höga strömstyrkor som krävs kommer från franska Bmax i Toulouse.


– Det nära samarbetet mellan experter från Toulouse och den nya anläggningen i Dresden är en idealisk kombination, säger doktor Günther Göbel vid IWS i Dresden. Nu har vi tillgång till hårdvara och kan leverera sådan till kunder i serieproduktion.


Tillsammans med Helmholz-Zentrum har man byggt några magnetsvetsanläggningar för att utveckla tekniken och låta industriföreträdare ta del av möjligheterna med metoden.

– Men det är viktigt att först förstå metoden, säger doktor Göbel. Man kan också jämföra med andra sammanfogningsmetoder som lasersvetsning, friktionssvetsning, lödning och limning.


Vid specialtillämpningar som rörsvetsning, där explosionssvetsning inte är tillämpbar, kan magnetsvetsning bli en lämplig sammanfogningsmetod. Svetsningen sker utan värme, gas eller tillsatsmedel.


I slutet av februari 2014 anordnar Fraunhoferinstitutet ett symposium om sammanfogning med titeln Tailored Joining där magnetsvetsning kommer att ha en framträdande plats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.145