23948sdkhjf

Utmärkt syn på olika avstånd

Över hälften av svenskarna har behov av hjälp för att se bra på olika avstånd. Det kan vara en stor utmaning för många hantverkare och mekaniker. Samtidigt visar ny statistik att många inte känner till vilka synhjälpmedel som finns att tillgå.

Hantverkare tillhör de yrkeskategorier där synen är avgörande för det dagliga arbetet. De behöver kunna iaktta såväl stora ytor som små detaljer. I ena ögonblicket ska stora linjer och helheten kunna ses klart, medan man i nästa stund ska kunna stirra helt skarpt på de minsta detaljer för att säkerställa att arbete och installationer är korrekt utförda. Detta är en utmaning för många, även om de flesta fackmän kan få stor hjälp tack vare nya sorters kontaktlinser.



Läsglasögon ofta första tillflykten



Enligt en analys som analysinstitutet Market Probe har genomfört för företaget Alcon har 72 procent av alla svenskar över 35 år behov av så kallad synkorrektion – och för gruppen över 45 år gäller det hela 89 procent. Många börjar använda läsglasögon, men när man arbetar som hantverkare är detta långtifrån optimalt, då glasögonen ofta ska tas av och på hela tiden. Dessutom upplevs glasögonen ofta vara i vägen, eller blir smutsiga och suddiga under arbete i verkstaden eller på arbetsplatsen. Slutligen kräver glasögon med varierande styrka att man i många situationer ska vända och vrida huvudet snarare än att bara låta ögat blicka över det man ska se.



– Vi har förstått från många yrkesgrupper att det kan vara en utmaning att byta mellan att se skarpt på olika avstånd under loppet av en arbetsdag. Men problemet kan tack och lov lösas ganska enkelt, även om inte många känner till det, förklarar Henrik Bo Larsen.



Henrik Bo Larsen är Head of Professional Affairs hos Alcon, som utvecklar och producerar ett brett urval av produkter till diagnosticering, förebyggande och behandling av ögonåkommor.



Kontaktlinser med flerstyrka okänt



Över de senaste åren har flera nya typer av kontaktlinser kommit fram, och idag är det möjligt att köpa linser med flerstyrka. Dessa gör att man – efter en veckas tillvänjning – kan se knivskarpt på alla olika avstånd och slipper ta med sig glasögon överallt.



Optikern Jon Thoresen från Mojord/Thoresen Optometri i norska Fredrikstad förklarar närmare:



– En av fördelarna med de så kallade multifokala linserna framför glasögon är att styrkorna anpassas efter hur du vrider huvudet. Om du till exempel ska läsa något kan du därför låta ögat löpa över tidningssidan som du normalt skulle göra, och behöver alltså inte vrida huvudet som med glasögon.



Siffrorna från Market Probes analyser bekräftar Alcons erfarenhet att många helt enkelt bara inte känner till möjligheten att tillgå linser med flerstyrka. Statistiken visar nämligen att endast 14 procent av alla svenskar med synnedsättning använder kontaktlinser. Men ytterligare knappt 20 procent svarar att de skulle överväga kontaktlinser med flerstyrka om det fanns (vilket det alltså gör).


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062