23948sdkhjf

Ny ingenjörsutbildning i automation

Mittuniversitetet startar ett helt nytt program, automationsingenjör, till hösten 2014. Mer flexibla utbildningsformer ska locka fler studenter till ingenjörsutbildningarna.

– Utbildningarna till högskoleingenjör har ökat sin rekrytering genom ett ökat intresse för yrket, men också för att vi anpassar utbildningsformerna och ger möjligheten att läsa fler inriktningar i distansform, säger Hans-Erik Nilsson, dekan, Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier.


Utbildningen till automationsingenjör startar hösten 2014 och är ett treårigt program förlagt till Sundsvall med möjlighet till både campus- och distansstudier. Det finns en stor efterfrågan på kompetensen inom bland annat processindustri och energiproduktion. Trots det blir utbildningen en av få universitetsutbildningar inom området.


Det finns en stark efterfrågan av automationsingenjörer och vi har lagt stor vikt vid att studenterna ska vara anställningsbara direkt efter utbildningen. Bland annat kommer man i kontakt med verkliga problem och situationer under utbildningen som till stor del drivs i projektform, något man har stor nytta av i arbetslivet, säger Mikael Bylund, programansvarig.


– Vi står inför en utbyggnad av förnyelsebara energisystem och behovet av ingenjörer ökar. Våra ingenjörsprogram för energi, elkraft och automation kommer att ha ett nära samarbete med varandra och högskoleingenjörsutbildningarna startar ett gemensamt programråd för att stärka utbildningarna och för att kunna rekrytera ännu bättre, säger Hans-Erik Nilsson.


Programrådet ger möjlighet att jobba med utbildningarnas innehåll gemensamt och höjer utbildningarnas kvalitet. En mer sammanhållen ingenjörsutbildning ska förbättra samarbetet mellan programinriktningar och ämneskompetenser, goda pedagogiska exempel, samarbeten med andra högskolor och universitet ska komma fler till del.


De högskoleingenjörsutbildningar som Mittuniversitetet erbjuder är, förutom automationsingenjör, energiingenjör, elkraftingenjör, byggingenjör, ekoingenjör samt sportteknologi/maskiningenjör.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064