23948sdkhjf

Slut på illaluktande akryllimmer

3M har utvecklat två nya och akrylbaserade konstruktionslimmer med mycket svag lukt.

Till skillnad från konventionella akryllimmer luktar de inte starkt och kan förvaras i rumstemperatur under lång tid istället för i kylskåp, enligt Jörgen Eklöf på 3M.



– Akryllimmerna är i många fall ett bra komplement till epoxilimmer, men på grund av sin enormt starka och obehagliga lukt har de varit svårsålda i Sverige.



De nya limmerna är mycket behagligare att jobba med och är redan en säljsuccé i USA. 3M:s rankas varje år som ett av världens mest innovativa företag och utvecklingen av de nya akryllimmerna är ett typiskt exempel på hur 3M:s forskare genom att kombinera olika tekniker får fram nya produkter.



– I just det här fallet har man använt tekniken bakom ett material som används när man lagar tänder för att få fram de nya egenskaperna, berättar Jörgen Eklöf.



Han menar att lanseringen av de två nya akryllimmerna 3M Scotch-Weld Low Odor Acrylic Adhesives DP8805NS och DP8810NS kommer att ändra förutsättningarna på den svenska marknaden och innebära ett genombrott för akylbaserade konstruktionslimmer även i Sverige.



– Vi gör en stor satsning på konstruktionslimmer i Sverige nu. Bland annat har vi inlett ett samarbete med tejp- och limgrossisten G A Lindberg, vilket gör att svensk industri får tillgång till våra limmer på ett helt annat sätt än tidigare.



De nya limmerna når strukturell styrka inom 10 - 20 minuter. Till skillnad från konventionella akryllimmer kan de förvaras upp till 18 månader i rumstemperatur istället för i kylskåp.



Vanliga användningsområden är inom fordonsindustrin vid tillverkning av tåg, lastbilar, trailers, bussar och båtar. Limmerna används även exempelvis vid tillverkning av sportutrustning som golfklubbor och sulkys till travhästar, skyltar, köksutrustning och möbler samt inom metallbearbetande industri.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078