23948sdkhjf

Mikro vattenskäraren utmanar trådgnisten

Nya krav ställs på tillverkningen när allt mindre komponenter tas fram. Redan efter ett år finns ute på marknaden tio av Water Jet Swedens unika mikro vattenskärare, som ger trådgnisten en match.

På grund av svårigheten med att behandla att mikrodelar var trådgnistar som designats för mikrobearbetning, från början ansedd att vara den enda möjliga processen - det vill säga tills nu.



– Vår mikro vattenskärare har potential att i viss mån ta över marknaden för trådgnistar, för områden där tekniken behövs men inte kräver samma tolerans som en trådgnist ger, säger Lennart Svensson, vd för Waterjet Sweden,



Han pekar på att företagen kan göra stora besparingar.



En mikroskärare kan skära över fem gånger snabbare än trådgnistning och, i en tidsstudie, minskade den tid det tar att producera en del nästan sju timmar.



– Detta sänker kostnaden per del med hela 50 procent, säger Lennart Svensson.





Fina snitt





Vattenskärmaskinen NCM 10 lanserades i juni förra året, den första i sitt slag och bygger på befintlig forskning och utveckling från det tekniska teamet i Ronneby. Den mikro abrasiva vattenteknologin FAWJ med 300 micro jet är grunden. Maskinen använder ett mikroslipleveranssystem, utvecklat för att ge en extremt noggrann och kritiskt konsekvent volym av slipmaterial till skärhuvudet. Det går att skära mycket fina snitt med toleransnivåer på plus minus noll 0,008 millimeter. Typisk sliphastighet är 35g/min och mängden slipmedel kontrolleras av CNC-systemet, för att leverera den optimala doseringen för varje särskild egenskap.



– Den abrasiva tekniken innebär sand som skärmedel i vattnet men för tunnare gummi behövs inte ens en gång sand utan bara rent vatten, säger Lennart Svensson, vd för Water Jet Sweden.



Branscher med stor nytta av maskinen är elektronik, medicin, bioteknologi, finmekanik och smycken. Det går exempelvis utmärkt att skära i silver. På ett visningsbord bredvid maskinen ligger ett örhänge med vackert sirligt mönster.



– Vi har fått beställningar på att skära ut smycken i silver och beställaren har blivit mycket nöjd, säger Lennart Svensson.





CNC Fanuc styrd





Mikroskärarens tillgängliga skärstråle har bredder från 0,05 millimeter till 0,3 millimeter och kan skära genom material såsom nimonics, titaniums och härdat verktygsstål upp till 60 mm i tjocklek och icke-metalliska, såsom polymerer, silika, keramik och safire. Fina detaljer är möjliga i icke-metalliska material. Det finns inga inducerade påkänningar eller förvrängning i materialet - som kan bli följden av laser, EDM eller fräsningsprocesser.



Systemet bygger på en CNC Fanuc styrd plattform med hög precision. Lennart Svensson visar på teknikens bredd.



– Belagda och kompositmaterial kan behandlas utan skadliga effekter på beläggningen, så i applikationer såsom belagda packningar, eller komponenter för flygindustrin som har en beläggning som skyddar mot extrema termiska temperaturer, kan beläggningar och laminat appliceras och sedan delvis bearbetas, något som sparar tid och kostnad.



Mikroskärhuvud finns även som tillval på större, vanliga vattenskärning maskiner.



– Genom att montera en mikroskärhuvud vid sidan av 2D eller BevelJets huvuden, kan slutanvändaren ta på sig en mängd olika jobb och applikationer, säger Lennart Svensson.




Text: Monica Almgren


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062