23948sdkhjf

Castrol lanserar bor- och biocidfritt

För att möta kundernas förväntningar på moderna skärvätskor lanserar Castrol en ny produktserie som både är bor- och biocidfri.
Teknikchef Mats Johnson räknar upp de egenskaper skärvätskorna besitter:

* De nya produkterna har en stark motståndskraft mot bakterier och mögel, utan användning av biocider (det vill säga de är biostabila)

* De är anpassade till befintlig och eventuell framtida lagstiftning som begränsar användningen av konventionella vätskor

* De nya vätskorna är dryga i drift, eftersom de vätande egenskaperna innebär god avrinning från ytor och spånor, vilket ger låga utdragsförluster ur skärvätskesystemen

* De levererar utmärkt ytfinhet och kvalitet i bearbetning.

– Castrol har med mycket gott resultat testat de nya produkterna, både i Sverige – i mjukt vatten för att passa de nordiska förhållandena - och i övriga Europa samt i Asien, vilket har medfört att dessa vätskor i flera fall har blivit kundernas standardprodukter, säger Mats Johnson.

Castrol ingår i BP-gruppen och har 7 500 anställda och representation i 80 länder. Smörjoljor, fetter, metallbearbetningsvätskor och relaterade tjänster levereras till kunder inom tillverkande industri världen över. Koncernen har 13 FoU-center globalt och investerar varje år i forskning och utveckling av smörjmedel och processvätskor.

Mats Johnson berättar att sedan tiotals år tillbaka användes ungefär samma typ av kemikalier för att behandla mikroorganismer i skärvätskor. Sedan ett par år tillbaka blev det skarpt läge för tillverkarna att börja uppfylla alla krav i den pågående omarbetningen av EU-lagstiftningen om biocider.

– Det innebar ett stort skifte när det under många år varit en utveckling där skärvätskorna stegvis förbättrats och sedan behövs det ett stort språng genom att ersätta en till synes oumbärlig ingrediens i skärvätskan med något annat lika bra.

– Vi har löst problemet och konstaterar att de nya vätskorna är mer biostabila utan biocider. Mikroorganismer trivs inte i Castrols nya skärvätskor.

Universitetssamarbete

Castrol har samarbetat med ett engelskt universitet för att se vilka funktionstillsatser i skärvätskor, till exempel rostskydd, emulgatorer, smörjtillsatser och så vidare, som mikroorganismer trivs minst med .

Mats Johnson ser fyra aktuella trender på skärvätskeområdet

• För att behålla sin konkurrenskraft är tillverkarna alltmer inriktade på att eliminera avfall, energislöseri och ineffektivitet.

• Strängare lagstiftning kan öka avfallskostnaderna från metallbearbetning och begränsa användningen av kemikalier som ofta används i produkterna.

• Bearbetningsresultat i toppklass är ett måste.

• Att välja den optimala metallbearbetningsvätskan är en viktig faktor för att hjälpa till att framtidssäkra produktionen.

– Ett byte kan bli en långvarig process då en utvärdering av en ny skärvätska kan ta upp till sex månader. Men den tillverkare som hittat en skärväska som är till belåtenhet brukar i gengäld vara den trogen, säger Mats Johnson.

På bilden från höger Mats Johnsson och bredvid Industrial Country Manager Johannes Rid vid Castrol i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062