23948sdkhjf

Ny metod tar bort mycket rökgas

En ny svetsbrännare med inbyggd rökgasavledning är Extractor från Translas,som tar bort mer än 90 procent av svetsrökgaserna direkt vid källan.
Svetsbrännare har inbyggd rökgasavledning och har utvecklats i samarbete med den oberoende nederländska forskningsorganisationen. Rökgaserna minskas med 95 procent, jämfört med dagens generations svetsbrännare med rökgasavledning som bara ger en halvering av rökgaserna. Koncentrationen av rökgaser på arbetsplatsen minskas till en nivå som ligger under dagens lagstadgade gränsvärde för svetsrökgaser: 1 mg/m3 under dagen. Extractor kan användas för alla MIG- och MAG-svetsprocesser, där skyddsgas används.

TNO har testat Extractor i ett rum där man skapat sämsta tänkbara förhållanden, och fann att systemet reducerar svetsrökgaserna med 90-95 procent i olika svetspositioner.

Brännaren extraherar svetsrökgaserna genom ett koniskt sugmunstycke och sugöppningar. Munstyckets koniska form gör det möjligt att ha ett högre flöde av skyddsgas så att gasen når svetsbadet utan att sugas undan, vilket ger en hög svetskvalitet. Den koniska formen ger också svetsaren god sikt över svetsbadet och gör att tillgången till arbetsstycket är optimal.

Rökgaserna extraheras via en sugslang som är ansluten till en valfri vakuumenhet (minimal kapacitet på 50-60 m3/h) med konstant flödeskontroll och ett självrengörande filtreringssystem.

Utvecklingen har skett i samarbete med den oberoende nederländska forskningsorganisationen TNO, och tillverkas av det nederländska företaget Translas, som producerar svetsbrännare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08