23948sdkhjf

Grönt för grön Porsche

Den första 100 procent eldrivna Porsche är på väg. Styrelsen för Porsche gav idag grönt ljus för projektet.
Dr Oliver Blume, vd för Porsche, säger:

– Det är början på ett nytt kapitel i sportbilens historia. Bilen beräknas lanseras i slutet av det här årtiondet. Med projektet Mission E fortsätter Porsche på sin väg mot hållbar tillväxt. Enbart i Stuttgart-Zuffenhausen kan mer än 1 000 arbetstillfällen skapas. Företaget kommer att investera omkring 700 miljoner Euro i sin huvudanläggning där. De närmaste åren kommer man att bygga en ny lackerings- och en ny monteringsanläggning. Den existerande motorfabriken kommer att byggas ut för att tillverka elmotorer. Dessutom kommer den nuvarande karossfabriken att byggas ut. Ovanpå det kommer företaget att investera inom andra områden som berör detta, till exempel utvecklingscentrumet i Weissach.

Konceptbilen Mission E hade världspremiär på bilutställningen Frankfurt International Motor Show (IAA) i september i år. Den här teknologiska banbrytaren utlovas kombinera fantastiska prestanda med praktiska vardagsegenskaper.

Bilen har fyra dörrar och fyra individuella säten och en motoreffekt på över 600 hk (440 kW). Den kan därmed både accelerera från 0 - 100 km/tim på under 3,5 sekunder och nå en räckvidd över 50 mil. Den laddas med en 800-volts laddare speciellt utvecklad för bilen, vilket är dubbelt så mycket som dagens snabbladdare. Det gör att litiumjon-batterierna, som är integrerade i golvet, har tillräcklig kraft för 80 procent av räckvidden efter bara 15 minuter. Som tillval kan bilen "tankas" sladdlöst med induktion via en spole som monteras i garagegolvet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078