KTH ska säkra Sveriges drivlineproduktion
KTH:s nya forskningscentrum ska säkerställa att Sverige behåller ledartröjan inom tillverkning av drivlinor.
Med tysk hjälp ska Sverige även i framtiden vara världsledande på drivlinetillverkning för tunga fordon i världen. KTH:s nya forskningscentrum, som går under namnet Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Lab (PMH Application Lab), är en del av den visionen. Tillsammans med den tyska forskningsorganisationen Fraunhofer och det svenska nätverket för industriforskning, RISE, ska KTH utveckla morgondagens teknik till motorer, växellådor och axlar i tunga fordon
Jannik Henser är föreståndare för PMH Application Lab.
– Branschen står inför nya utmaningar, fordonen ska till exempel väga mindre och ha bättre bränsleekonomi. Till skillnad från grundforskning blir det här verkligen tillämpad forskning.
Det nya forskningscentret som ligger på KTH Campus i Stockholm och invigningen drog 120 gäster från såväl fordonsindustrin som forskningsvärlden. Partners i projektet är Scania, Volvo och Sandvik som alla hade tunga representanter på plats.
– Volvo och Scania må vara konkurrenter, men det finns utmaningar som båda vill lösa och då lönar det sig att arbeta tillsammans, menar Jannik Henser som förklarar att parterna även har tillgång till labbet för egna riktade projekt, utan insyn för konkurrenter.