23948sdkhjf

Skär för superlegeringar

Dormer Pramet lanserar nu en mängd nya vändskär samt en ny hårdmetallsort för svarvning i specifika material.


Pramets nya spånbrytartyper lämpar sig för alla svarvoperationer, från fin- till grovsvarvning i stål, rostfritt, gjutjärn och även i varmhållfasta superlegeringar.

Till att börja med de positiva spånbrytarna NF1 och NF2 som är lämpliga för rostfritt stål. Den väl balanserade formen hos de här nya vändskären utlovas ge en bra spånkontroll och är mycket lättskärande. De är dessutom produktiva tack vare lång livslängd.

NF1 är en universell spånbrytare för fin- och medelfin svarvning, med slipade eggar, som lämnar en mycket fin yta på arbetsstycket. Den användbara NF2 spånbrytaren har en smal förstärkningsfas och klarar därför lite tuffare uppgifter - som medelfin till medelgrov svarvning.

De nya FF2, FM2 och RM3-skären för stål och gjutjärn har även de mycket bra spånkontroll vid små ingreppsdjup och matningar och ger en mycket bra ytfinish.

Låga skärkrafter

FF2 har en positiv spånvinkel och kan klara skärdjup från 0,15mm i lågkolhaltiga stål. FM2 spåndelaren är lämplig till fin- och medelfin svarvning med skärdjup från 0,2mm och tack vare att den har en skyddsfas klarar den även intermittenta ingrepp.

Den starka RM3 spånbrytaren används med fördel till grövre bearbetning i stål där skärförhållandena är ogynnsamma.

Till slut skären med de nya SF2 och SF3 spåndelarna. De är positiva skär och som med utlovad säkerhet ska vara ett pålitligt alternativ vid svarvning i varmhållfasta superlegeringar. SF2 används till finsvarvning med lägsta möjliga matning, medan SF3 klarar fin- till medelfin svarvning.

De är båda särskilt effektiva vid svarvning av små och slanka arbetsstycken, tack vare sina skarpa skäreggar med minimal nosradie. Resultatet blir låga skärkrafter, ingen ythärdning och en suverän ytfinish.

Ny hårdmetall

De nya vändskären kompletteras också med en ny hårdmetallsort för svarvning i rostfritt stål. Den nya T7325-sorten blir förstavalet för effektiv svarvning i rostfritt. Den kompletterar den nuvarande T7335, som brukar användas vid instabila bearbetningsförhållanden.

Den nya T7325-sorten är gjord av ett funktionellt gradientsubstrat och en speciell MT-CVD-beläggning och klarar också intermittent ingrepp. Kombinationen av sort och beläggning ska ge ett starkt skär med låg benägenhet till löseggsbildning och urflisning. Det ska därigenom bli ett pålitligt verktyg med lång livslängd och hög prestanda.

1. Pramets nya spånbrytartyper lämpar sig för alla svarvoperationer, från fin- till grovsvarvning i stål, rostfritt, gjutjärn och även i varmhållfasta superlegeringar.

2. De nya vändskären kompletteras också med en ny hårdmetallsort för svarvning i rostfritt stål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062