23948sdkhjf

EU-länder tolkar biocidregler olika

De europeiska länderna gör vitt skilda bedömningar av var gränsen ska dras mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor, enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen.

De europeiska länderna gör vitt skilda bedömningar av var gränsen ska dras mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor, enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen.


I rapporten har Kemikalieinspektionen undersökt hur de europeiska länderna drar gränsen mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor. Sju medlemsländer samt Norge och Schweiz svarade på Kemikalieinspektionens fråga om hur de bedömde tio exempel på produkter. För nio av tio de produkterna skilde sig de svarande ländernas bedömningar åt. Bland annat fanns olika åsikter om biocidfunktionen hos en vara var den primära funktionen eller inte, och om en blandning med en biocidfunktion är en biocidprodukt eller inte.


– Gränsdragningen mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor är komplicerad. Att EU-länderna gör olika tolkningar är allvarligt, bland annat eftersom skillnaderna kan innebära stora ekonomiska konsekvenser för företagen. Resultatet visar att det behövs tydligare regler och bättre vägledning på detta område, säger Ulrike Frank, utredare på Kemikalieinspektionen.


Kemikalieinspektionens fakta om biocidprodukter:


– Biocidprodukter verkar oftast genom att vara giftiga för en eller flera målorganismer som bakterier, mögelsvampar eller insekter. Men flera av dessa biocider är också giftiga för andra organismer och även för människor.


– Om biocider används allt mer och kommer ut i ökande mängder i avfall eller vatten, kan det leda till bekymmer för miljön och indirekt för människan. Exempelvis finns misstankar om att vissa biocider kan göra antibiotika overksamt vilket skulle göra det svårare att bota infektionssjukdomar.


Fakta om regler för märkning av biocidbehandlade varor:


Märkningen ska vara tydlig, på svenska, lättläst och stanna kvar under varans användning och ska innehålla följande information:


att varan innehåller en biocidprodukt, namnet på det ingående aktiva ämnet ändamålet med behandlingen, hur det verksamma ämnet bidrar till varans funktion, till exempel att ett ämne är tillsatt för att ta bort dålig lukt relevanta bruksanvisningar och eventuella nödvändiga försiktighetsåtgärder, till exempel att den som använder varan måste göra något särskilt för att skydda människor eller miljöom det ingår nanomaterial i biocidprodukten, ange namnet på dessa. Nano är en beteckning för extremt små partiklar.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062