23948sdkhjf

Högskolevalet: Varannan tjej saknar förebild inom teknik

Till år 2030 behöver Sverige 50 000 nya ingenjörer. Semcon och många branschkollegor är i stort behov av att fler kvinnor väljer yrket.
Den 18 april är sista dagen för ansökan till högskolan inför höstterminen och drygt 400 000 personer beräknas göra ett viktigt val för framtiden. I en ny undersökning av Inizio på uppdrag av Semcon svarar hälften av tjejerna som vill studera teknik att de saknar kvinnliga förebilder. Det vill Semcon ändra på, bland annat genom ett nytt landsomfattande mentorskapsprogram för gymnasiet och sökfunktionen Re-Search.
– Behovet av fler kvinnor inom teknikbranschen är stort – både för att öka mångfalden och för att täcka efterfrågan på arbetskraft. Samtidigt fortsätter teknikutbildningarna på landets högskolor att domineras av manliga studenter.
Läsåret 2015/16 var 32 procent av civilingenjörerna som examinerades kvinnor.
– Enligt 7 av 10 tjejer på gymnasiet är förebilder av det egna könet viktigt innan de väljer en framtida utbildning och yrkesbana, säger Markus Granlund
Pappa är förebild för Evelina Kindblad som läser teknikprogrammet på Alströmergymnasiet i Alingsås.
– Det hade varit bra med inspiration och erfarenheter från andra kvinnor också. Att branschen är så mansdominerad ser jag som en drivkraft.
Inspirerar med mentorskapsprogram för gymnasiet.
Utan andra personer som visar vägen tror Semcon att det blir svårt att på allvar jämna ut andelen män och kvinnor bland ingenjörerna. Därför startar företaget nu ett mentorskapsprogram tillsammans med initialt ett trettiotal gymnasieskolor runtom i landet. Programmet innehåller föreläsningar och ett nära mentorskap mellan kvinnliga ingenjörer på Semcon och adepter i klasserna. Målet är att svara på frågor och stötta elevens ambition att gå vidare inom en teknisk utbildning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093