23948sdkhjf

Höganäs gasar på mot koldioxidneutralt

Höganäs och Cortus Energy etablerar en kontinuerlig leverans av förnybar energigas i kommersiell skala.
– Detta är ett viktigt och banbrytande steg på vår väg mot att använda förnyelsebara energikällor i vår produktion, säger Melker Jernberg, VD för Höganäs AB. Vi vill bidra till ett hållbart samhälle, och det innebär bland annat att vi minimerar våra koldioxidutsläpp. För att lyckas med det krävs innovativa lösningar, som testas i verklig produktion.
Samarbetet mellan Höganäs och Cortus Energy bedrivs ännu inom ramen för Probiostål, ett projekt finansierat av bland andra Jernkontoret via Energimyndigheten. Nu pågår projektering och förberedelser för att bygga upp en 6 megawatt WoodRoll-anläggning på Höganäs industriområde i Höganäs. I den förgasas biomassa till energigas. För anläggningen har Cortus Energy även erhållit stöd från Klimatklivet.
– Samarbetet med Höganäs är extra glädjande utifrån deras världsomspännande affär, genuina verksamhet och tekniska framsynthet, säger Rolf Ljunggren, VD för Cortus Energy. De är både en krävande kund och pionjärer inom ny teknik, inte bara sin egen utan numera även på förnybar energi genom vårt projekt.
Det första steget i samarbetet syftar till att testa tekniken under verkliga förutsättningar. Eftersom anläggningen förgasar biomassa uppstår så kallat grönt kol som en biprodukt i processen. Även detta är ett åtråvärt material för Höganäs eftersom det skulle kunna ersätta delar av det kol som används som reduktionsmedel i produktionen av råpulver, så kallad järnsvamp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078