23948sdkhjf

Metall- och verkstadsindustri draglok för succékommunen

Den här kommunen stod under förra året för 54 procent av sitt läns totala export.
Det visar en rapport från Business Sweden.

– Ett fantastiskt kvitto på att Skellefteås näringsliv är avgörande för hela Västerbotten och dessutom viktigt för Sverige. Vi har starka exportföretag, både stora och små, som når långt ut i världen, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå.

Rapporten, som släpptes i april, visar också att den viktigaste typen av varor som Sverige exporterade under 2016 var verkstadsvaror av typen maskiner, elektronik, telekommunikation och fordon för vägar. Det är också den typen av varor som i stor utsträckning tillverkas av företag runt om i Skellefteå kommun.

Förutom metallföretaget Boliden, som ju tillhör storspelarna, pekar Bengt Ivansson på flera exempel på exportföretag i Skellefteå. Scandinavian Terrain Vehicles, Renholmen och Valutec som tillverkar och exporterar terrängfordon, sågverksutrustning och virkestorkar, är tre exempel på mindre företag som tagit klivet ut på internationella marknader. I Skellefteå kommun finns också en branschbredd som Ivansson är noga med att lyfta fram.

– Sett till vår storlek så har vi ovanligt stark branschbredd. Latitud 64, världsledande på discar till discgolf, BioCool, som revolutionerat världens vattenrening och givetvis North Kingdom, designbyrån med hela världen som arbetsfält, är fina exempel på hur mycket vi bidrar med till världens marknader, säger Bengt Ivansson.

Mellan 2013 och 2016 ökade dessutom det totala varuexportvärdet från Västerbotten med 19 procent, vilket är den tredje snabbaste ökningen i landet.

- Vi har all anledning att känna framtidstro, både i Skellefteå och Västerbotten. Och vi ska slå vakt om och utveckla såväl de enskilda företagen som kommunens näringsliv, säger Bengt Ivansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.642