23948sdkhjf

De får Europas största batterifabrik

Det stod mellan Skellefteå och Västerås. Nu är det klart vilka som får den.
Det blir i Skellefteå som Northvolts nya jätteanläggning för batteritillverkning hamnar, det presenterade Northvolts vd Peter Carlsson tillsammans med näringsminister Mikael Damberg på en presskonferens under torsdag förmiddag.

Fabriken i Skellefteå beräknas generera uppemot 2500 arbetstillfällen i Skellefteå med omnejd.

Tidigare i år valdes Västerås och Skellefteå ut som två huvudkandidater för fabrikens placering. Västerås går ändå inte lottlösa, det får en del av Nothvolts forskningsverksamhet. Northvolt skriver i ett pressmeddelande att det uppskattas skapa 300-400 jobb i Västerås.

Northvolt har för avsikt att börja bygget av fabriken under andra halvåret 2018. Redan 2020 ska den första delen av fabriken stå klar för produktion, det skriver Skellefteåkraft i ett pressmeddelande.

– Europa rör sig allt snabbare mot elektrifiering. Sverige har en unik position att etablera storskalig batteriproduktion för att bidra till den omställningen, med ren och kostnadseffektiv energi, närhet till råmaterial, och starkt industriell tradition djupt rotad i dess DNA, sa Peter Carlsson grundare och vd för Northvolt i pressmeddelandet.

Totalt beräknas investeringen landa på uppemot 4 miljarder euro.

Texten uppdateras
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078